Gå til sidens hovedinnhold

Hun fanger mennesker i øyeblikket

Iffit Qureshi ville vite hvem hun satt ved siden av på trikken, gikk forbi på gaten og slappet av med i parken. Hun tok opp kameraet og begynte å knipse.

GRØNLAND: – Jeg fulgte min intuisjon og bestemte meg for å være helt åpen. Jeg var ikke opptatt av religion, kultur, etnisitet og opprinnelse – det var ikke en del av dette prosjektet – jeg ønsket å vite hvem de var.

Etter 22. juli-angrepene la den samfunnsengasjerte debattanten Iffit Qureshi fra seg pennen. Hun ønsket ikke lenger å delta i integreringsdebattene. Inspirert av Facebooksiden Humans of New York, tok hun i stedet frem kameraet.

– Jeg pratet ikke med de menneskene jeg møtte før jeg tok bilder av dem.

Jeg gikk bort til dem og spurte om jeg fikk lov til å ta bilde dem. Hvis de da sa ja, var jeg allerede i gang, sier Qureshi og legger til:

– Jeg vil gjerne utfordre den oppfatningen mange har av Oslo-folk, ja, selv mennesker som er født og oppvokst i Oslo mener ofte at det er en kald by hvor vi bryr oss lite om hverandre og mer om å pleie vårt eget ego.

Gjennom menneskene jeg møtte, møtte jeg også en varme, en åpenhet og en raushet som da, så vel som i ettertid, har gitt meg enormt mye, sier Qureshi.

LES OGSÅ: Tar i mot Kongen på motorsykkel

The icebreaker

Hun snakker med en fargerik aksent og bytter stadig mellom norsk og skotsk.

– Alle mennesker ønsker å bli sett og å bli anerkjent for den personen de er, ikke for hvor de kommer fra.

Da jeg startet «Humans of Oslo» på Facebook i fjor ønsket jeg å være den som brøt isen, og jeg opplevde raskt en enorm varme fra dem som var inne på siden.

Bildene og samtalene med menneskene jeg hadde møtt hadde da allerede vært med meg en stund, men gjennom dem som logget seg inn ble de sett med nye øyne, sier hun.

Facebook-siden Humans of Oslo har nå over 8000 tilhengere i og utenfor landets grenser.

LES OGSÅ: To pågrepet for Manglerud-drapet

Utfordret frykten

Over en åtte måneders periode intervjuet og fotograferte Qureshi over 750 mennesker. Mennesker som til da hadde vært fremmede for henne.

– Jeg fulgte magefølelsen på hvem jeg skulle gå bort til – det var noe med vedkommende som trakk meg til dem. I noen tilfeller måtte jeg utfordre meg selv og min egen «frykt».

Dette bilde er et eksempel på nettopp det, sier hun og ser opp på fotografiet av en lyshåret smilende jente i rullestol.

– Se på det smilet! Hun hadde den mest fantastiske utstrålingen. Hennes høyeste ønske var bare å få leve et så normalt liv som mulig. Det smilet er bare helt utrolig.

En far på tur i parken med sin sterkt funksjonshemmede datter. Hun smiler mot kameraet mens han har en beskyttende hånd over henne.

Han ønsker ikke at datteren skal bo på institusjon, men vil ta vare på henne selv og gjøre hva han kan for henne.

– En av opplevelsene jeg husker godt var i møte med to unger jenter på Grünerløkka.

Jeg hadde en magefølelse og etter å ha tatt noen bilder av dem spurte jeg den ene jenta om hun hadde hatt noen betydningsfulle endringer i livet den siste tiden.

Hun fortalte meg at det hadde hun; moren hadde dødd av kreft tre måneder tidligere, sier Qureshi.

LES OGSÅ: Sjekk helgeværet her

– Tidvis sliten

Men livets gleder og drømmer har også funnet sin plass blant Iffit Qureshis fotografier. Et forelsket par som ivrer etter å fortelle om det beste ved å være sammen og Fatima som ønsker å hjelpe barn i Kenya.

– Prosjektet handler om drømmer, sorger, håp, kjærlighet, ja, de mest grunnleggende tingene som gjør oss til de menneskene vi er.

De menneskene jeg møtte og deres historier vil alltid være med meg og gjennom siden «Humans of Oslo» vil de leve videre.

Jeg var tidvis sliten, men det var virkelig verdt det på alle tenkelige måter. Noen ganger møter jeg dem igjen og gjennom bildene som jeg har jobbet mye med, føler jeg at jeg kjenner dem.

Prosjektet er ikke ferdig, men jeg har kommet et godt stykke på vei, avslutter Qureshi,

Ustillingen av Iffit Qureshis bilder finner sted på Interkulturelt Museum/Oslo Museum i dette øyeblikk. Den står frem til 20. oktober.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft