Fredag smalt bomben: Statssekretær innrømmet et seksuelt forhold med en 17 år gammel AUF-er i 2004 - og trakk seg fra alle verv.
Siden har det buldret i Troms Ap.
- Det vesentlige argumentet
Valgforsker og professor ved Universitet i Bergen, Frank Aarebrot, følger saken tett.
Som Ap-politiker mener han pressen står overfor et presseetisk dilemma i forhold til å etterkomme 25-åringens ønske om anonymitet:
- Det at hun vil inn på Stortinget er det vesentlige argumentet som legitimerer å navngi henne. Hennes navn er allerede kjent for alle som har lest listen, sier Aarebrot til Nettavisen.
«Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov.» |
«E æ motivert mer enn noen gang»
23. november skrev 25-åringen følgende på sin Facebook-side, som deles av 1006 venner:
«Strålenes måling for Arbeiderpartiet i dag! God oppladning før neste helg der vi skal stemme Martin Henriksen på topp :-) Sjøl e æ innstill på en 4. plass på lista, og om partiet ønske mæ, e æ motivert mer enn noen gang for å drive frem valgseier! God helg og HEIA TIL :-)»
Les også: - Det føles som et nytt overgrep
- Illusjon
Aarebrot er klinkende klar på et punkt:
- At hun kan ha forestillinger om at folk ikke vet hvem hun er, må være en illusorisk greie. Hun kan ikke forvente å være anonym så lenge hun står på stortingslisten, mener han.
Om presseetikken, sier han at dette må redaksjonene ta stilling til:
- I slike saker skal vedkommende som uforskyldt har kommet opp i dem, kunne kreve anonymitet. Men du får et problem når det er så lett å finne ut hvem hun er, mener han.
Les Stavrums blogg: En politisk henrettelse
- Pussig når det blir et mønster
Han ser også et kjønnsrollemønster i saker som dette:
- Den kvinnelige parten blir skjermet, mens den mannlige parten blir kjent. Det er pussig når det blir et mønster. Det blir ulikevekt i forholdet. Men det løser ikke det presseetiske dilemmaet om at hun ikke ønsker oppmerksomhet, sier Aarebrot.
Han nevner at dette har gjort seg gjeldende i sakene vi kjenner fra Medhaug, med Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) og Venstres 2. nestleder, Helge S. Larsen.
- Men i de sakene sto ikke jentene/kvinnene på noen stortingsliste.
Les også: - Er Ingebrigtsen umoralsk og med uforsvarlige seksuelle drifter?
- Hvordan forklarer du dette kjønnsmønsteret?
- Det er nedfelt i vår kultur, vi tenker på mannen som den aktive, pådriveren. Dessuten - konsekvensene er mer belastende for kvinner enn mannen hvis det skulle bli et «uønsket» resultat i form av en graviditet, sier han.
«Styret i Troms Ap har fredag kveld vedtatt å utsette representantskapsmøte og nominasjonsmøte i 2 uker. Det vil bli sendt ut ny innkalling i løpet av kommende uke.» Pressemelding 30. november |
- Henriksen har en direkte vinning
Professoren understreker at 25-åringen ikke har en direkte vinning av at Ingebrigtsen vrakes, gitt at listen blir stående slik vi kjenner den.
- Så lenge Ap har annenhver kvinne og mann, beholder hun sin plass. For Martin Henriksen, derimot, stiller det seg annerledes. Han har en direkte vinning i saken.
Aarebrot mener det er veldig klokt av Troms Ap å utsette nominasjonsmøtet - gjerne til nyåret.
- Det sirkulerer mange konspirasjonsteorier, og bildet er for uklart nå. Hva som er motivene - og hvem som visste hva nå - vet vi ennå ikke.
