RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile ABC News

Hun kastet seg foran kulene for å beskytte elevene sine

Sist oppdatert:
Vicky Soto (27) ofret seg selv i et forsøk på å redde skolebarna.

På fredag ble USA rammet av nok en tragedie, da Adam Lanza (20) skjøt og drepte 20 barn og seks voksne på skolen Sandy Hook i den amerikanske småbyen Newtown.

Lørdag kommer det fram flere historier om hva som skjedde den fatale dagen.

Vicky Soto (27) var lærer på skolen, og var en av de som mistet livet i massakren. Hun døde en heltemodig død, skriver Daily Mail.

Da Lanza begynte skytingen, var det noen lærere som gjemte seg under pulten sin, men ikke Soto.

Rektor Dawn Hochspung og psykolog Mary Sherlach løp ut i gangen for å konfrontere skyteren, men ble drept i kaldt blod av Lanza

Vicky Soto prøvde å få elevene hennes inn i et skap, da Lanza kom inn i klasserommet. Soto gikk da imellom elevene og Lanza, noe som kostet henne livet.

- Jeg er veldig stolt over å ha kjent Vicky. Hennes drøm var å bli lærer og instinktene hennes slo til da hun så at elevene hennes var i fare, forteller fetteren til Soto, Jim Wiltsie, til ABC News.

- Familien er i sorg. Det er vanskelig å ta alt inn og tenke på hva som har skjedd. Det er så mange ubesvarte spørsmål. Men vi prøver å takle det, sier Wiltsie.

- Vet motivet
Politiet sier de har funnet sterke bevis som kan gi svar på motivet for skolemassakren i Newtown.

Lørdag hadde politiet en kort pressekonferanse der de opplyste at de har gjort funn som kan gi svar på hvorfor 20 år gamle Adam Lanza skjøt og drepte 20 barn og seks voksne på en barneskole fredag.

Polititalsmann Paul Vance bekreftet under pressekonferansen at alle de døde er identifisert og at de er hentet ut av skolebygningen, men at navnene på ofrene ennå ikke vil bli offentliggjort av hensyn til de pårørende.

- Vi ber alle respektere deres privatliv og sorg, sa Vance.

- Kjære dere, jeg ber dere innstendig om å ha forståelse for hva de gjennomgår, sa Vance. Småbyen Newtown er preget av et enormt medieoppbud.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vance opplyste videre at etterforskningen pågår for fullt, og han opplyste at Lanza ikke ble sluppet inn i skolebygningen slik det tidligere har blitt opplyst, men at han tvang seg inn.

- Arbeidet med å gjennomsøke skolen vil kunne ta ytterligere en dag, sa han.

Samtidig bekreftes det også at kvinnen som ble funnet drept i hjemmet til Lanza, var i slekt med gjerningsmannen. Ifølge amerikanske medier skjøt han først sin egen mor i deres hjem før han dro til skolen og åpnet ild mot førskolebarna som gikk i morens klasse før han deretter gikk inn i et annet klasserom og åpnet ild der.

Lanza tok deretter sitt eget liv.

Hentet ut de drepte etter skoleskytingen
Politiet hentet natt til lørdag ut 20 barn og seks voksne som ble drept i en massakre på en skole i Connecticut dagen i forveien.

- I dag tidlig var det mulig å få identifisert alle ofrene, forklarte Paul Vance, talsmann for politiet i delstaten, lørdag

- Gjerningsmann i USA uten rulleblad
Mannen som skjøt og drepte 20 barn og seks voksne på en skole i Connecticut, står ikke i noe strafferegister, melder CNN.

TV-stasjonen viser til kilder som kjenner etterforskningen av fredagens massakre.

Et familiemedlem har opplyst til etterforskerne at mannen kan ha hatt en form for autisme, ifølge CNN.

20 år gamle Adam Lanza, som sto bak massedrapene, bodde sammen med sin mor, som han skal ha skutt og drept før han bega seg mot skolen

Presser fram våpendiskusjon
New Yorks ordfører krever at ord blir gjort til handling og våpenlovene endret etter nok en skoleskyting i USA. I Newtown leter lokalbefolkningen fortvilet etter svar.

Bloomberg sier det nesten ikke er til å tro at en «masseskyting kunne skje i en barnehage».

- Det vi trenger, er umiddelbar handling. Vi har hørt all retorikken før. Det vi ikke har sett, er skikkelig lederskap – verken fra Det hvite hus eller fra Kongressen, sier Bloomberg.

- Dette må ta slutt i dag, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bloomberg leder pressgruppen Mayors Against Illegal Guns, som består av 600 ordførere i USA og arbeider for en skjerpet våpenlovgivning.

- Knust
Sjokkerte innbyggere i den amerikanske småbyen Newtown i Connecticut våknet lørdag opp til en grusom førjulshelg som tvang dem til å fordøye tragedien fra dagen før.

Politiet startet arbeidet med å finne ut hva som kunne få 20 år gamle Adam Lanza til å skyte ned 20 små barn og seks voksne i en av USAs verste skolemassakrer. Lanza skal ikke ha hatt et kriminelt rulleblad. Han bodde sammen med sin mor, som han skal ha skutt og drept før han bega seg mot skolen.

Kvelden i forveien samlet lokalbefolkningen i Newtown seg i byens kirker.

-Mange er helt knust og kan ikke fatte omfanget av denne forferdelige tragedien. Men samholdet i lokalsamfunnet er svært sterkt, og jeg føler alle tar vare på hverandre, forteller pastor i St. Rose of Lima-kirken i byen, Robert Weiss til NTB.

Demonstrerte
Samtidig presser våpendiskusjonen seg nok en gang fram i USA. En gruppe våpenmotstandere samlet seg allerede fredag foran Det hvite hus.

Et hundretall aktivister med lys i hendene og plakater med slagord mot fritt våpensalg ba for ofrene for skytingen på Sandy Hook-skolen og appellerte til presidenten om å innføre strengere restriksjoner på salg og bruk av våpen.

«Beskytt våre barn, forby våpen» og «Herr president, vi ber for at du gjør en innsats» sto det på demonstrantenes plakater.

- Å gi uttrykk for behovet for våpenreguleringer er å arbeide på vegne av de familiene som har mistet sine kjære i dag, sier Linda Finkel-Talvadkar, en veteran blant demonstrantene.

- Det er en hyllest til dem at vi snakker om dette, men vi kan ikke la dette fortsette, sier hun til nyhetsbyrået DPA.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere