Gå til sidens hovedinnhold

- Hun kommer aldri til å slutte å svindle

Oslo tingrett så ingen grunn til å varetektsfengsel kvinnen. Hun fortsatte svindelen og må i oktober møte i retten for å svare på en lang rekke tiltalepunkter.

OSLO: Gjennom 2013 har Nettavisen skrevet en rekke saker om den 28 år gamle kvinnen som skal ha svindlet en rekke personer.

Nå har statsadvokaten i Oslo tatt ut tiltale mot kvinnen, og listen over lovbrudd som påtalemyndigheten vil ha henne dømt for er lang.

Kvinnen er tiltalt for 19 tilfeller av grovt tyveri. I tillegg mener påtalemyndigheten å kunne føre bevis for at hun ved flere anledninger har forsøkt å svindle personer og firmaer, blant annet ved å forfalske informasjon og underskrifter.

Saken kommer opp i Oslo tingrett i oktober.

- Hun lever av å svindle

Opp mot 100 personer har kontaktet Nettavisen og fortalt at de på ulike måter har blitt lurt eller svindlet av kvinnen.

- Jeg håper hun blir sittende inne lenge. Hun lever av å svindle, og bruker de samme triksene om og om igjen - og folk går på de. - Hun kommer aldri til å slutte å svindle, sier Andreas som er et av kvinnens første ofre. Han ønsker å være anonym til etter rettssaken.

Høsten 2011 leide han ut leiligheten til henne i to uker mens han var ute av landet.

- Jeg kommuniserte med henne og hun virket veldig ordentlig men det var jo bare løgn. Hun sa at leiligheten hennes var under renovering og at hun trengte midlertidig bolig, sier Andreas.

Svindlet billettkjøpere

Penger for leie fikk han aldri, og da han kom hjem var vinskapet og barskapet tømt, plantene vannet med sneiper og gulvene dekket av aviser og colabokser. I tillegg hadde hun funnet et kredittkort som hun hadde tømt for 10.000 kroner.

- Jeg anmeldte saken, men den ble først trenert og så henlagt. Først etter at vi klaget henleggelsen inn for statsadvokaten ble den tatt opp igjen. Så lenge det er snakk om småting så gidder ikke politiet å etterforske. Hun har sikkert lurt mange mennesker som aldri har giddet å anmelde forholdene engang.

Sommeren 2012 lurte kvinnen ifølge tiltalen fem personer for tilsammen 14000 kroner ved å «selge» Justin Bieber billetter på nettstedet Finn.no. Kjøperne overførte pengene, men fikk aldri billettene.

Svindlet med leiligheter

Høsten 2012 lurte hun (i følge tiltalen) tre personer for 34.500 kroner ved å ta forskudd og depositum for utleie av fiktive leiligheter. Et av ofrene har tidligere blitt intervjuet i Nettavisen.

- Hun lurte meg for 24.000 kroner, fortalte Omid Alexander Tabiri. Han kom i kontakt med den fiktive utleieren gjennom Hybel.no og betalte henne tre måneders husleie for å få tilslag på hybelen, for deretter å finne ut at han var blitt lurt. En annen av ofrene fortalte sin historie til TA.

Politiet henla saken etter to dager, men plukket den deretter opp igjen.

Høsten 2012 var kvinnen, ifølge tiltalen, igjen igang med billettsvindel. Denne gangen som selger for SB Produksjoner. Hun skal ha mottatt 60.000 i provisjon for salg av billetter til Telenor selv om et slikt salg aldri var gjennomført, og sendt en fiktiv faktura på 86.100 kroner til et advokatfirma for billetter som aldri var bestilt.

- Hun solgte billetter til oppdiktede kunder for millioner, har daglig leder Elisabeth Skullerud i SB Produksjoner tidligere fortalt Nettavisen.

Kom i søkelyset

Politiet erkjente i januar 2013 at sakene som kvinnen var tiltalt for ikke ble prioritert fordi det stort sett var snakk om mindre forhold.

- Vi har ikke mange anmeldelser som er så konkrete som i forhold til detaljer som akkurat i denne saken, men det er generelt veldig mye svindler på blant annet Finn.no, sa politiførstebetjent Håvard Johnsen Bekk til Nettavisen i januar.

I begynnelsen av februar ble kvinnen pågrepet, og fremstilt for varetektsfengsling. Politiet ville ha henne fire ukers varetektsfengslet, men Oslo tingrett sa nei, og kvinnen ble løslatt.

Flere av anmeldelsene har kommet mens kvinnen hadde prøvetid.

Økt svindelvirksomhet

Samtidig med den økte fokuset på kvinnen, økte antall saker som hun i dag er tiltalt for. I februar 2013 ble et foreldrepar lurt (ifølge tiltalen) for 8000 kroner i forskuddsbetaling for dagmammajobb som aldri ble gjennomført.

I mars 2013 skal en bekjent ha blitt lurt til å gi henne 25.000 kroner i lån som aldri ble tilbakebetalt. I april ble en annen lurt for 3.400 kroner i «lån». I april ble en tredje bekjent lurt for 12.000 kroner, og i mai/juni ble en fjerde bekjent lurt til å betale henne 16.000 kroner.

I april 2013 jobbet hun som selger i Purehelp.no og forsøkte ifølge tiltalen å få utbetalt 260.000 kroner i provisjon ved å fremvise en fiktiv salgskontrakt.

I juli 2013 reiste kvinnen til Madrid på reisefølgets bekostning ved å lure ham til å tro at hun hadde glemt kredittkortene sine hjemme. Mannen fortalte historien til Telemarksavisa. Nå er kvinnen tiltalt for å ha lurt ham for 42.513 kroner.

I slutten av juli 2013 var det over. Da ble hun pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling på nytt. Denne gangen sa Oslo tingrett ja til å holde henne bak lås og slå. Kvinnen har erkjent cirka halvparten av forholdene hun er tiltalt for.

Saken mot kvinnen kommer opp i Oslo tingrett i oktober.

Les andre saker fra dittOslo.no:

Mann drept på Majorstuen

– Gutta tør ikke å teste seg for klamydia

Ranet kiosk med sprøyter

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping