På søndag trer den nye samtykkeloven i Sverige i kraft. I kjølvannet av loven har advokaten Baharak Vaziri utviklet en app der man enkelt kan samtykke til sex - og samtidig sikre bevis for at samtykke er innhentet, skriver Dagensjuridik.

- Det kan være vanskelig å bevise frivilligheten. Den nye loven kan gjøre det vanskelig å bevise samtykket og frivilligheten til den seksuelle aktiviteten mellom de to partene, sier den Stockholms-baserte advokaten.

Tanken er at man identifiserer seg i appen med BankID.

- I det øyeblikk brukeren må identifisere seg med BankID, får han eller hun tid til å tenke om man virkelig ønsker sex med den aktuelle personen, og på den måten får man tid til å reflektere, sier advokaten.

Til Nettavisen forteller advokaten at appen har fått mye oppmerksomhet i Sverige, og at hun har som mål å lansere appen i Norge.

- Om appen utgjør en samfunnsnytte gjenstår å se, sier Vaziri til Nettavisen.

Får kritikk

Nyheter24 skriver at appen har fått kraftig kritikk. Kritikerne peker blant annet på at noen kan true til seg en signering.

Ida Östensson fra organisasjonen Make Equal er en av appens kritikere, og skriver på sin Instagram:

"Kanskje kan vi bruke dette nettverket til å finne ut hvordan samtykke kan gis og hvordan man kan øve på godhet, gjensidighet og samtykke når det gjelder sex - forutsatt at ingen mener at en app er løsningen på dette", ifølge nettstedet.

Til Sverigesradio sier hun at kritikken er veldig merkelig.

- Uavhengig om du bruker appen, så er en voldtekt ulovlig og skal politianmeldes. Appen er ikke for å beskytte voldtektsmenn. Om det ikke foreligger et samtykke, så skal ikke samleiet skje, sier hun.

Les mer: Ny lov vedtatt i Sverige - forbudt med sex uten «ja»

- Da får vi håpe lysten holder seg

I Norge har samfunnsdebattanten Kjetil Rolness ikke vært nådig i sin kritikk av appen. På Facebook skriver han vi får håpe ingen ombestemmer seg etter samtykket er gitt.

- Da får vi bare håpe at lysten holder seg, mens begge parter formler med mobilene sine på sengekanten. At ingen ombestemmer seg ETTER å ha signert. Og at ikke voldtektsmenn har fått en ny måte å unngå straff på: Å true kvinnen til å signere først, skriver han.