RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun skremmer røykerne

Sist oppdatert:
En ny kampanje som skal bidra til at flere stumper røyken vekker reaksjoner. Se den her og si din mening.

(SIDE2): Kvinnen i den nye antirøykefilmen hevder at hun nå gjennomgår en strålebehandling for kreft i munnen. Hun oppfordrer samtidig folk som røyker til å stumpe røyken.

Men alt er iscenesatt. Kvinnen i filmen er kun en godt sminket skuespiller.

Hans Gilljam fra Svenske Centrum for tobaksprevensjon tror ikke det undergraver troverdigheten at det er en profesjonell skuespiller som medvirker i filmen, og ikke en person som er alvorlig syk.

Se filmen under og si din mening i boksen til høyre.

Se filmen her:

Gilljam mener at denne typen filmer ikke avviker mye fra virkeligheten.

- De gjør det veldig bra og veldig naturtro. På tilsvarende filmer jeg har sett tidligere også, så ser dette veldig autentisk ut. Så jeg ville ikke vært i tvil om å sende denne filmen om jeg fikk muligheten, sier han til Aftonbladet.

- Virkeligheten er mye mer skremmende enn dette her, legger han til.

Det er antirøykeorganisasjonen Quit i australia som har finansiert filmen som nå sprer seg på nettet. Flere av filmene derfra har også blitt vist på svensk TV.

Gilljam mener det nok finnes mennesker som vil reagere på disse filmene, men mener at de uansett vil ha muligheten til å slå av TV-en.

I Sverige har Centrum for tobaksprevensjon brukt mye penger på slike skremselsfilmer tidligere, men de har så langt ikke målt effekten av disse. Gilljam understreker at å sjekke effekten av slike kampanjer er en lang og tidkrevende prosess.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere