RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun slanket seg til døde

Sist oppdatert:
Slankealarmen gikk verden over da den 21 år gamle brasilianske modellen Ana Carolina Reston døde i november i fjor. Nå tar motebransjen fatt i problemet.

(SIDE2): Om bare noen uker er det klart for New York Fashion Week. «The Council of Fashion Designers of America» (CFDA) har nå skapt nye retningslinjer, for å sørge for at modellene spiser, skriver AP.

- Alt dette er et resultat av at en modell døde på catwalken i Brasil, Spania har laget regler om at du må utfylle en viss body mass index, London mottar mye press for å følge etter, Milano er også presset og jobber nå med forandringer, forklarer Jono, en arrangør bak New York Fashion Week.

Bekymret
- Her i New York har CFDA og menneskene bak moteuken bestemt seg for å sende ut en veiledning, som forteller at vi virkelig må passe oss for problemet. Vi som er i industrien er bekymret for modellenes helse.

Alarmen gikk over hele verden da den 21 år gamle modellen Ana Carolina Reston døde på grunn av anoreksia i 2007. Da hun døde veide hun bare 40 kilo.

Spania var først ute med sine reaksjoner, og forbydde modeller med en body mass index på under 18.

- Mye vi kan gjøre
Moteeksperten Mary Alice Stephenson støtter CFDAs nye retningslinjer.

- Jenter under 16 år kan ikke gå på catwalken. Jenter under 18 år får ikke være med på fotografering etter midnatt. Designerne skal gi sunn snacks bak scenen. Designerne skal forhindre alkohol og sigaretter på showene. Det er mye vi kan gjøre for at disse jentene skal få forståelse for spiseforstyrrelser, og hva moteindustrien mener om det, forklarer hun.

Fokus på helse
Den popoulære designeren Betsey Johnson er enig i reglene, men mener et samarbeid vil gjøre det enklere.

- Modellbyrået, eierne, og menneskene i byrået bør kjenne jentene, vite hvordan deres helse er, se på jentene og hjelpe dem. Det må være en større forståelse fra menneskene i byrået, moteindustrien og designerne om helsetilstanden til jentene de vil jobbe med, forteller hun til Associated Press Television.

Naturlig slanke jenter
Designeren forsvarer også de sunne jentene som er naturlig slanke.

- Jeg har sett modeller spise pizza på kjøkkenet. De spiser alt, og går ikke opp ett gram. Det finnes jenter som har perfekt vekt. De er bare født sånn. Det er litt uvennlig å fokusere på kroppsmål, det må heller fokuseres på helsetilstanden, mener hun.

Snart vil alles øyne være fokusert på moteuken i Bryant Park - og modellenes vekt.

- Sånn er det bare. Media vil fokusere på hvor supertynne jentene er. Jeg forstår det. Noen er det kanskje, ja. Men det vil alltid finnes noen tynne modeller, mener hun.

Gisele Bundchen uttalte nylig at - Foreldre skylda for anoreksi

Moteuken i New York er fra 2 til 9 februar.

Les mer om mote og skjønnhet her

Følg Side2 på mobilen

OPPDATERT PÅ SMS: Send kodeord «sladder» til 1984! (kr 4/pr mld)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere