*Nettavisen* Nyheter.

«Hun var trolig ei pen jente før hun ble skadet i jordskjelvet»

Foto: LUIS ACOSTA (AFP)

Situasjonen i Haiti er helt desperat.

17.01.10 12:55

Reuters melder at hovedsykehuset i Haiti er gjenåpnet, men situasjonen er ikke lystig om vi skal tro nyhetsbyråets reportere.

Total mangel på leger
«Det er ingen leger her, og lite medisinsk utstyr - og jamrende jordskjelvofre søpler til gulvet, mens de venter på nødsenger.

I nærheten så blåser likene av de som er drept seg opp på plassen utenfor likhuset til hovedsykehuset i Port-au-Prince.

Stanken av døde og syke trenger seg gjennom ansiktsmaskene, men det er jo ikke som at de hundrevis av menneskene her har tilgang til noen.»

Høy temperatur skaper problemer
En av de store utfordringene nå er den høye temperaturen i området. Det rapporteres om over 30 varmegrader, noe som gjør det svært vanskelig å overleve under ruinen, det gjør at de overlevende trenger mer vann - og det betyr ikke minst at likene råtner raskere.

«Hagen er stapp full av skadede mennesker som skaffer seg skygge med laken som er festet i trærne. Noen av ofrene er tilkoblet rør fra nøddrypp-apparater som henger fra grenene.

De amputerte benene er for det meste bandasjert, men den eneste sykesøsteren her sier at hun ikke har tilgang på skikkelig utstyr. Ikke noe antibiotika. Ingen smertestillende.»

Se de store bildene: Her ser hun på likene som ligger i massegraven (Vi advarer mot svært sterke bilder)

Lite kommer ut til ofrene
Fire dager etter at jordskjelvet rammet det ekstremt fattige landet, har en del hjelpeutstyr kommet fram. Men lite er ifølge Reuters distribuert ut til ofrene grunnet enorme logistiske utfordringer.

FN uttalte tidligere lørdag at dette var den vanskeligste katastrofen de hadde kommet til. Ikke nødvendigvis fordi skadene var så mye større, men fordi lokale myndigheter i praksis ikke eksisterte og kunne ta ansvar.

- Hun var trolig en pen jente
«På sykehuset sitter 8 år gamle Widelie Florente i en rosa Askepott-nattkjole og stirrer ut i luften gjennom bandasjene på sitt knuste hode.

Hun var trolig ei pen jente før hun ble skadet i jordskjelvet. Hennes øyne, nese og munn er nå så oppblåst at hun knapt verken kan se eller svelge. Hennes tenner er forflyttet, hennes panne er misformet.

- Det tok oss fem timer å få henne ut fra ruinene og få henne hit, sier hennes 22 år gamle bror Ronald, og fòrer henne med most banan, etter at hun i fire dager kun har klart å få i seg melk fra et sugerør.

- Hun er modig, men vi trenger en kirug, sier han.

Alle på sykehuset forsøker å få øyekontakt med journalistene for å spørre etter medisiner.»

Deler av norsk sykehus fremme
Det norske feltsykehuset har vært i konvoi i hele dag, men Røde Kors sier til Nettavisen at de håper at hoveddelen vil være fremme i hovedstaden Port-au-Prince i løpet av dagen.

Oppdatert: Sent lørdag kveld bekrefter Røde Kors at den første delen av sykehuset nå er fremme i hovedstaden.

Tre fly er nå på vei over til Haiti med resten av feltsykehuset.

Samler inn mye penger
FN håper å få inn utrolige 560 millioner dollar til det umiddelbare hjelpearbeidet. Norge har nå økt sitt bidrag til 100 millioner kroner, og nordmenn har gikk rundt 5 millioner kroner til ofrene bare gjennom Røde Kors.

Les også: Norge gir 60 mill. ekstra til Haiti

- Over hele landet mobiliserer Røde Kors-frivillige nå massivt med bøsser og andre aksjoner, og fra disse foreligger det ennå ikke tall. Men våre frivillige rapporterer om en enorm respons, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv i en pressemelding.

I neste uke vil organisasjonen sette i gang en større aksjon for å samle inn penger til ofrene.

- Vi ser at folk bryr seg, fordi de ser at vår innsats nytter. Samtidig som Røde Kors’ hjelpearbeid i Haiti nå er i gang, ser vi at behovene vokser time for time. Det vil være bruk for vår hjelp i lang tid, og vi planlegger nå for flere år fremover, sier Mollekleiv.

Åtte sykehus og klinikker i hovedstaden er for ødelagt til å fungere, mens fem andre er fylt til randen. Blodbanken er dessuten ødelagt og det er ikke noe fungerende bloddonasjonssystem for øyeblikket. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) besøkte lørdag noen av sykehusene som fremdeles fungerer.

Komikere sammen for Haiti
UNICEF meldte lørdag at Pernille Sørensen, Robert Stoltenberg, Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Jonna Støme, Espen Eckbo, Bare Egil, Trond Hansen, Thomas Numme, Harald Rønneberg og Atle Antonsen alle stiller opp til en felles forestilling på Latter i Oslo 26. januar for å samle inn penger til Haiti-offrene.

- Vi er overveldet over initiativet fra komikerne. Deres engasjement er en stor oppmuntring og dette vil gi et betydelig bidrag til en uhyre viktig innsats. Jeg er imponert over at alle de største komikerne i Norge stiller gratis for de jordskjelvrammede barna neste tirsdag. De skal underholde med sine beste innslag og jeg gleder meg til å se alle i aksjon. Jeg har allerede kjøpt billetter, for jeg tror og håper at det fort kan bli utsolgt! sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge.

Se de store bildene: Her ser hun på likene som ligger i massegraven (Vi advarer mot svært sterke bilder)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Saul Loeb

Samler «fiender»
I USA ser jordskjelvkatastrofen ut til å føre til nærmest utenkelige allianser.

Barack Obama sto lørdag side om side med tidligere presidenter George W. Bush og Bill Clinton i rosehagen utenfor Det hvite hus.

Bush og Clinton skal lede et stort innsamlingsarbeid for jordskjelvofrene.

- I tider med enorme utfordringer både i vårt land og andre rundt om i verden, har amerikanere alltid gått sammen for å hjelpe andre og for å gjøre det som er rett, sa Obama på pressekonferanse.

- 200.000 døde
Det er svært vanskelig å anslå hvor mange som er omkommet i jordskjelvkatastrofen. Estimatene har variert fra 45.000 til noen svært dystre spådommer på over 500.000.

Haitiske myndigheter sa lørdag at de fryktet at så mange som 200.000 har omkommet i jordskjelvet.

Dersom du ønsker å bidra til hjelpearbeidet i Haiti, kan du gjøre det hos følgende organisasjoner:
Røde Kors
Kirkens Nødhjelp
CARE
Redd Barna
Prosjekt Haiti
Leger Uten Grenser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag