Gå til sidens hovedinnhold

Hun varslet om angivelige overgrep i teatermiljøet: - De motarbeidet varslene

Katrine Bull Evensen (45) er en av seks personer som varslet om påståtte overgrep i scenekunst-miljøet. Hun forteller at personene rundt mannen motarbeidet varslerne.

- I ettertid har jeg reagert mest på at gruppen rundt ham motarbeidet varslerne, sier Katrine Bull Evensen (45). Sammen med fem kvinner og en mann, skrev hun i 2019 et alvorlig varsel mot en navngitt person i scenekunstmiljøet i Oslo.

Bull Evensen var profesjonelt og personlig involvert med mannen i noen år. Det er i dag over 15 år siden hun kom seg vekk fra ham, men hun opplever at årene med mannen preger henne fremdeles.

Ville varsle miljøet

I 2018 anmeldte hun ham for psykisk, fysisk og seksuell vold. Fordi det hadde gått så lang tid, var alle eventuelle straffbare forhold, bortsett fra voldtekt, foreldet. Også voldtektssaken ble henlagt. Likevel ønsket også flere andre å varsle miljøet, fordi de mente at mannen var skadelig for andre.

Etter hvert fikk hun med seg flere som hevder de har opplevd vonde ting med mannen. Det endte med varselet datert 2. mai 2019, som Nettavisen tidligere har omtalt. Varselet ble sendt til 36 ulike institusjoner - blant annet Kulturrådet. Du kan se alle som fikk varselet nederst i saken.

Les egen sak: Varsler om alvorlige overgrep i scenekunst-miljøet

Nettavisen har fått tilgang til varselet.

Mannen som varslene omhandler har aldri blitt tiltalt eller dømt for noen av disse forholdene.

Noen av varslene beskriver alvorlige overgrep. Andre varsler bekrefter ofrenes historier. Noen forteller om kortere opplevelser som var svært ubehagelige, men som ikke utartet seg.

Varslerne i fellesskap beskriver en person som « ... manipulerer andre i både arbeidsrelasjoner og nære relasjoner. Dette gjør han ved å bruke alt fra subtile hersketeknikker (latterliggjøring, påføring av skam, nedverdigelse, frykt) til mer alvorlige metoder som søvndeprivasjon og fysisk vold. Atferden blir ofte mer alarmerende desto nærmere relasjon han har til en person».

De mener at personen skaper et kult-aktig miljø, der personene jobber så mye og så tett sammen at de nærmest blir isolert fra omverdenen, samtidig som de hevder han ofte havner i konflikter som han drar de andre inn i.

- Voldtok meg

Evensen selv forteller i varselet hvordan hun mener hun over flere år ble manipulert av mannen, samtidig som de jobbet med flere sceneprosjekter sammen.

«Akkurat i denne perioden fikk vi tilskudd til (et teaterstykke satt opp i 2001), vår første helaftens forestilling, som vi hadde søkt støtte til flere måneder tidligere med hjelp fra teatersjefen på (teateret der stykket ble satt opp). Og etter et møte hvor jeg burde vært glad for å kunne få lage forestilling, voldtok NN meg. Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle klare å gjennomføre produksjonen» skriver kvinnen i varselet.

Hun hevder også at hun ble fysisk angrepet etter å ha sagt noe negativt om forestillingen til mannen.

«Etter premieren sa jeg noe negativt om samarbeidet, og NN ble rasende. Det endte i en jakt gjennom gatene, og NN ble til slutt stoppet av to Securitas-vakter da han dunket meg mot en vegg ved Regjeringskvartalet».

Endring 16. juli klokken 20.37: Nettavisen har fjernet en del av artikkelen av hensyn til en av varslerne.

- Informasjon ble holdt tilbake

En kvinne, som selv ikke hadde blitt utsatt for mannen, forteller i varselet at hun tok kontakt med det aktuelle miljøet fordi hun trodde at de ville vite om voldtektsanmeldelsen. Det var fra august 2018 til mars 2019.

«Samtlige som jeg/vi kontaktet, og som hadde noe med NN å gjøre, møtte vårt varsel med skepsis, eller tok direkte til motmæle. Jeg kontaktet også MeToo-gruppen ved Kunstakademiet, men har i ettertid fått vite at mitt varsel ble holdt tilbake fra medlemmer i gruppen, av en person som samarbeidet nært med NN og som jeg hadde hatt kontakt med » skriver kvinnen i varselet.

Nettavisen har sett bilde av Messenger-samtalen mellom kvinnen og personen knyttet til MeToo-gruppen. Denne personen er i gruppen rundt mannen, som har svart Nettavisen nedenfor.

«Det har vært veldig slitsomt, denne perioden fra august 2018 til mars i år (2019), har jeg til tider følt meg veldig usikker og utsatt. Jeg har i perioder trodd at dette ville bli slutten på min egen karrière. At jeg gjennom å stå opp for den som har anmeldt grove overgrep, ødela for meg selv», skriver denne kvinnen i varselet.

- Vi visste ikke

Personer i den omtalte gruppen rundt mannen sier til Nettavisen at de bare er kjent med den ene saken knyttet til kvinnen som anmeldte mannen for voldtekt. De avviser at de ikke gjorde noe da de ble kjent med dette forholdet.

- Vi har hørt om en av disse sakene. Når vi fikk beskjed om at han var anmeldt tok vi umiddelbart kontakt med Balansekunst, en organisasjon for likestilling i kunstfeltet som tilbyr rådgivning i denne type saker. Vi også tok kontakt med advokater for sikre at vi handlet korrekt. Vi fulgte anbefalingene som ble gitt om å avvente politiets etterforskning. Vi informerte alle våre samarbeidspartnere om situasjonen, skriver gruppen til Nettavisen.

Nettavisen kjenner til brev fra to teaterscener som forteller at mannen ble koblet av gruppens teaterstykke fra april 2019 - altså lenge etter at varsleren omtalt tidligere, ifølge henne, hadde vært i kontakt med gruppe.

April 2019 er også sammenfallende med at mannen ble knyttet til en annen alvorlig sak. Den er av en annen karakter enn det omtalt i denne saken. Den saken endte med fengselsstraff for vedkommende.

- At vi ikke gjorde noe er ikke sant. Vi visste bare om èn av disse hendelsene før vi avsluttet samarbeidet med ham i 2019. Disse varslene kom senere, skriver gruppen.

Nettavisen har etter gjentatte forsøk ikke lyktes i å få tak i mannen selv. Han har imidlertid fortalt litt om anmeldelsen og anklagene i forbindelse med rettsprosessen som endte med fengselsstraffen nevnt over.

I retten forklarte han at noe av årsakene til de straffbare handlingene uført i februar 2019 - altså lenge før det omtalte varselet ble sendt (i mai 2019) - var stress på grunn av beskyldninger om voldtekt og overgrep.

«Pga. stort stress mistet han imidlertid kontrollen. Han forklarer at han ble anmeldt i 2018 for voldtekt og mishandling, og at voldtektsanklagene ble gjenåpnet i februar 2019. Han forklarer også at det ble igangsatt en omfattende kampanje mot hans person knyttet til disse anklagene. Han regner dette som en del av forklaringen på at han mistet kontrollen ... » står det blant annet i dommen.

- De visste

Katrine Bull Evensen sier at det kan godt hende at gruppen ikke visste om de andre varslerne, slik de forteller til Nettavisen.

Men hun sier det er feil at de ikke visste om at det ble forsøkt varslet om hennes sak i andre halvdel av 2018.

- Det stemmer ikke at de ikke visste, sier hun og forteller at kunnskapen om varselet skapte en konflikt i organisasjonen som mannen tilhørte. Hun forteller at flere ønsket at han skulle forlate organisasjonen, da de ble kjent med anmeldelsen til Evensen. Da vant ikke fram med sine ønsker. Han ble værende til våren 2019.

- Det som har blitt tydelig, er at det ikke bare er han og hans nærmeste støttespillere som er problemet, men også hvordan de arbeider for å presse sine sosiale nettverk til enighet og lojalitet, sier Bull Evensen.

Nettavisen kjenner til personer som mottok trusler for å ha forsøkt å si fra. Personen ønsket ikke å snakke med Nettavisen av frykt for represalier.

Hun viser også til den ene varslerhistorien gjengitt over.

- I ettertid har jeg mest reagert på hvordan de forsøkte å motarbeide varslene. Det verste var at de ga personene som forsøkte å varsle om min sak en paranoia-følelse som gjorde at de trodde de hadde ødelagt karrièren sin ved å si ifra, sier Bull Evensen.

- Rett og slett perverst

Traavik, som gjorde varselet offentlig kjent tirsdag, har reagert sterkt på at de samme personene som har ropt høyt om ytringene til Sløseriombudsmannen og hvordan disse angivelig førte til hets, trusler og trakassering, har beskyttet en person anklaget for overgrep over lang tid.

Les også: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

I sin Facebook-post skriver Traavik blant annet: «... fremstår det som rett og slett perverst at en helt sentral aktør og nær medarbeider i egne rekker i åretall - ja, TIÅR - har kunnet få ødelegge kvinnelige scenekunsteres liv og karrierer».

- Det er noe fullstendig råttent i den norske frie scenekunsten. De kjører en helt nådeløs kampanje mot meningsmotstandere, som de nærmest på refleks henger ut som transfober, kvinnehatere, rasister og høyreekstreme. Samtidig har de en elefant av et overgrepsskjellet i skapet, sier han.

Les: Fosnes Hansen ber Forfatterforeningen trekke støtte til omstridt opprop
Les også: Grande hiver seg inn i debatten rundt Ytringsfrihetskommisjonen

Hvis du har kommentar til denne saken, eller informasjon som du mener vi bør følge opp: Send e-post hit.

Disse mottok varselet

I varselet står det at det ble sendt til følgende mottakere: Kunsthøyskolen i Oslo, Akademi for Scenekunst, Det Norske Teatret, Festspillene i Bergen, Hausmania, Black Box teater, BIT Teatergarasjen, Teaterhuset Avant Garden, Vårscenefest, Nationaltheatret, Interkulturelt Museum, Vega scene, Teater Ibsen, Stamsund teaterfestival, Hålogaland Teater, Kunsthall Oslo, Human internasjonale dokumentarfilmfestival, Norske Billedkunstnere, Unge Kunstneres Samfunn, Norske Dansekunstnere, Norsk Skuespillerforbund, Bildende kunstneres hjelpefond, Norsk Billedhoggerforening, Creo – forbundet for kunst og kultur, Dramatikerforbundet, Norsk teater- og orkesterforening, Balansekunst, Kulturrådet, Norsk Kulturfond, Fritt Ord, KORO, Oslo Kommune Kulturetaten.

Følgende mottakere ble (i følge varselet) informert om saken, og spesifikt politianmeldelsen, i forkant av varselet: Unge Kunstneres Samfunn, Norske Billedkunstnere, Teaterhøgskolen, Carnival Union, Tenthouse, Hausmania og MeToo Kunstakademiet.