RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett.
PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Hun vil kartlegge alle nordmenns nettaktivitet

Sist oppdatert:
Politiets sikkerhetstjeneste vil følge USAs eksempel og lagre informasjon om nordmenns nettbruk. Datatilsynet er imidlertid skeptisk.

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett, skriver Klassekampen.

Bjørnland ber om lovendringer som vil gjøre det mulig å bruke såkalt stordatateknologi – enorme datamengder som kontrolleres av selskaper eller myndigheter, og som kan analyseres ved hjelp av algoritmer.

Hensikten med dette er å avdekke mønstre, trender og sammenhenger – for eksempel personer eller grupper som har mye kontakt, bruk av bestemte søkeord eller at grupper gjentatte ganger møtes på bestemte steder.

Bjørnland sier det ikke er til å unngå at dersom stordatanalyse skal være effektivt, må etterretningen ta vare på informasjon om aktivitetene til helt uskyldige nordmenn.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er betenkt og mener sikkerhetsmyndighetene i USA ikke burde være noe forbilde for PST på dette området.

PST vurderer mer bruk av Facebook

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får mange tips på Facebook. Nå vil de vurdere å bli mer aktive på det sosiale mediet.

Det var stor oppmerksomhet rundt PST i sommer, da det ble fremmet en terrortrussel mot Norge. Selv om sikkerhetstjenesten ikke publiserte ett eneste ord på Facebook i uken dette pågikk, fordoblet antallet følgere seg.

– Når utviklingen er slik på en side som nesten er død, viser det at vi har et potensial. Jeg tror nok at vi i løpet av relativt kort tid revurderer bruken av Facebook-siden, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Politiforum.

PST har vært på Facebook lenge, men valgte å trappe ned aktiviteten fordi folk la ut trusler og sjikane på siden.

Det toppet seg da noen la ut en Muhammed-karikatur på siden i 2010. Nå tror PST tiden er inne for å revurdere strategien.

– Vi mottar mange tips på Facebook, og spesielt om ting folk finner på internett. Det kan være de ber oss se på bestemte personer, sier Bernsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere