Hun vil samle alle narkomane i ett bygg

Foto: Anders Sandbu (Anders Sandbu)

Frp med omstridt forslag.

30.10.10 12:25

I neste formannskapsmøte, 15. november, vil FrP foreslå at administrasjonen utreder boligsituasjonen for de rusavhengige i Aurskog-Høland.

Ikke minst vil partiet ha undersøkt fordelene og ulempene ved å samle alle rusavhengige i en og samme bolig.

- Vi mener det haster med en slik utredning, og ber derfor om at jobben er gjort innen januar, slik at formannskapet får opp en sak på nyåret, sier FrPs gruppeleder i Aurskog-Høland, Kari Mikkelrud, til Indre Akershus Blad.

Narko, vinning og vold
Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende forslaget, er blant annet den eksplosive økningen i vinnings- og narkotikakriminaliteten i kommunen.

Som Indre Akershus Blad skrev onsdag, er antall vinningssaker nesten doblet siden 2008.

Politiet anslår at et 30-talls «gjengangere» står bak 70-80 prosent av narkotikabeslagene og trolig også vinningskriminaliteten.

De såkalte «gjengangerne» er i dag stasjonert ulike steder i den langstrakte kommunen.

For politiet er det en utfordring at avstanden mellom tettstedene, og de mange oppdragene politiet må ta på seg også utenfor kommunen, gjør at det tar sin tid før politiet ankommer stedene hvor kriminaliteten begås i Aurskog-Høland FrP mener en samlet boenhet for de ruskriminelle ville lettet både politiets arbeid og kommunens oppfølgingsarbeid, samt bidratt til større trygghet for «folk flest».

I ett av de belastede miljøene, på Hemnes, føler naboene seg regelrett terrorisert som følge av stadige narko-, vinnings- og voldsepisoder, slik Indre skrev tidligere i høst.

Mikkelrud er opptatt av at folk skal føle seg trygge i sine nærmiljø, og mener dagens plassering av de tunge rusmisbrukerne i kommunen er uheldig.

- Flere bor i tettbebygde strøk og ved trygdeboliger. I dag får ikke folk ha gåstolen sin i fred en gang. Dette handler om tryggheten til folk. Jeg tror ikke det er negativt å tenke nytt og annerledes i spørsmålet om boløsninger for de rusavhengige, påpeker gruppelederen, som ikke har tatt stilling til hvor den samlede boenheten for gruppen skal plasseres.

- Må unngå ghetto
Sp mener på sin side det trengs mye tilrettelegging for at en felles boenhet skal bli aktuelt.

- Det er mye som må undersøkes før vi legger til rette for en samlet boenhet med disse utfordringene. Vi må vokte oss for å lage en ghetto i kommunen, påpekte Sps gruppeleder Hanne Buer Heyerdahl-Simonsen under mandagens gjennomgang av rus- og kriminalitetsbildet i Aurskog-Høland.

Mikkelrud ser poenget, og påpeker at en løsning med felles boenhet er avhengig av tett oppfølging fra flere hold.

- Dersom ikke politiet, SLT og andre følger opp tett, så ser jeg poenget med at det blir en ghetto.

Lensmann Einar Svensen ser klare fordeler ved en samling av de ruskriminelle.

- Det ville gjort jobben vår mye enklere, men dette må i tilfelle bli en politisk sak. Så får vi diskutere hvordan vi best kan følge opp en slik løsning, påpeker han.

Les flere saker hos indre.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Frp,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag