Gå til sidens hovedinnhold

- Hun ville ha meg til lunsj

- Jeg var livredd, sier våghalsen som hadde livsfarlig nærkontakt med isbjørn på Svalbard. Se video.

HTML EMBED

Den erfarne dyrefotografen Gordon Buchanan fikk nærkontakt med en livsfarlig isbjørn på Svalbard.

Den 500 kilo tunge isbjørnen var på utkikk etter sitt neste måltid da den nærmet seg Buchanan, som var beskyttet i et spesialbygd sikkerhetsbur.

Den 2,4 meter høye isbjørnen gikk til gjentatte angrep på pleksiglassburet. Buchanan filmer beistet i hele 40 minutter mens isbjørnen forsøker desperat å ta seg inn til ham.

- Jeg var livredd
Den 40 år gamle fotografen har de siste 20 årene filmet de farligste dyrene på planeten. Men han hevder dette var den skumleste episoden han har opplevd.

- Mange tror at rovdyr virkelig er farlige, men de fleste er ikke det. Det er en minimal risk, og angrep er unntaket, sier han.

- Men isbjørn er annerledes. Hun ville uten tvil ha meg til lunsj. Hun var så utholdende og lette etter et sårt punkt i 45 minutter.

- Jeg var livredd, sier Buchanan.

Buchanan var på Svalbard for å filme en BBC-serie om isbjørner. Serien heter «The Polar Bear Family and Me» (isbjørnfamilien og meg), og sendes på BBC2 fra og med neste uke.

- Det er det vanskeligste og skumleste jeg noensinne har gjort. Jeg har aldri før vært redd i 40 minutter, fortsetter den erfarne fotografen.

Filmet i tolv måneder
Han har fulgt isbjørnen Lyra og hennes to unger i tolv måneder. Målet var å komme så nær en isbjørnfamilie som ingen andre har vært før. Buchanan måtte kjempe mot isende kulde og sterke vinder for å få tak i blinkskuddene, og ved noen tilfeller måtte resten av TV-teamet flykte på snøskutere da isbjørnen kom altfor nær Buchanan.

Pleksiglassburet var så å si bombesikkert, men kunne bli skjør under ekstreme kuldeforhold, noe som gjorde filmingen svært farlig.

- Det er ingen tvil om at isbjørnunger er de søteste dyrene i verden, og selv de voksne er estetiske på en ikke-truende måte, sier våghalsen.

Kilder: BBC, Daily Mail.

Mer fra Nettavisen:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken