Gå til sidens hovedinnhold

Hundeeiere har 24 prosent lavere sannsynlighet for tidlig død, viser studier

«Menneskets beste venn» kan forlenge livet ditt.

- Et av funnene er at effekten av å klappe en hund kan redusere blodtrykket like mye som medisiner, sier Dr. Caroline Kramer, professorassistent ved Universitetet i Toronto.

Det er en ny analyse publisert i en utgave av Circulation, et vitenskapelig tidsskrift utgitt av American Heart Association, som har sett nærmere på en rekke studier fra de siste 70 årene.

Reduserer risikoen for hjertesykdommer

Studiene inneholder forskningsresultater basert på nesten fire millioner mennesker over hele verden. Den samlede analysen av disse studiene viser en drastisk redusert dødelighet for mennesker som eier en hund.

- Hundeeiere har hele 24 prosent redusert dødelighet, uansett dødsårsak, sier Kramer.

Analysen viser også at å eie en hund er spesielt sunt for en spesifikk gruppe mennesker, nemlig dem som allerede har hatt et hjerteattakk eller slag. Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer for disse ble redusert med hele 31 prosent.

Les også

Derfor liker ikke katter vann

Sunt å gå tur

En svensk studie fra det samme tidsskriftet viser også de samme resultatene.

Bor du alene er det ekstra bra med en hund som selskap, forteller de svenske forskerne. Hovedgrunnen til det kan være ganske enkel.

– Hundeeiere som bor alene er nødt til å gå alle turene selv, og vi vet at fysisk aktivitet er viktig i rehabilitering etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier studieforfatter Tove Fall, professor ved Uppsala universitetet, til CNN.

Hun legger til at det også er flere faktorer som kan spille inn.

– Vi vet at ensomhet og sosial isolasjon er risikofaktorer for tidlig død og vår hypotese er at selskapet en hund tilfører kan lindre dette, forteller hun.

Kattevideoer

Begge studiene er riktignok observerende, det vil si at forskerne ikke kan bevise at det å eie en hund er den direkte årsaken til at levealderen øker for eierne. Om det er fordi man går flere turer, eller fordi at en person som velger å eie en hund generelt lever sunnere og har bedre råd enn andre, og at dette er grunnen til den økte levealderen, er for eksempel usikkert.

Analysene forteller heller ikke noe om «kattemennesker» får de samme fordelene som hundeeiere, men en studie fra Indiana University viser at å se på kattevideoer kan gi deg mer energi og sunne, positive følelser.

Kommentarer til denne saken