*Nettavisen* Nyheter.

Hundeliv fra hytte til hytte

Foto: Ågot Caroline Nilssen

Det går fint å gå fra hytte til hytte med hund, så lenge du tar hensyn. Til dine medvandrere - og til hunden selv.

18.10.05 09:08

Ingenting er som å gå i fjellet med hunden og se hvor godt den har det når den får ta seg ut flere dager på rad. Vår firbente venn både ser og lukter dyr og spor, som vi ellers bare ville hastet forbi på stien. Å gå i fjellet gir energi og glede, og det gjelder det å ta vare på den herlige følelsen av å være ett med naturen.

Alle ønsker vel i utgangspunktet at fjellheimen og dens hytter skal være for alle. Noen har opplevd problemer i så måte, vi har en annen erfaring.

God service
Første hytta vi tok hunder med på, var Glitterheim. Etter å ha fått med oss en del spaltemillimeter om hvor problematisk det er å gå fra hytte til hytte med en «allergifremkaller», var vi forberedt på at hundene kanskje måtte ligge ute – hvilket egentlig ikke er noe problem, i hvert fall med vår hund.

På Glitterheim hadde de egne rom der man kunne få ta hundene med inn. Og da vi morgenen etter lurte på om vi kunne få kjøpe noe fett å smøre på potene til våre gode venner (som ble litt såre etter å ha tråkket i steinlandskap i flere dager og gått over Glittertind på skareføre), da kunne vertskapet by på potevoks – og det trengte vi ikke betale for. Snakk om service!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ågot Caroline Nilssen

Siden har det blitt flere turer – og flere hytter. Er vi på en ubetjent eller selvbetjent hytte, tar vi selvfølgelig ikke hundene inn.

Det finnes alltid et skjul eller liknende der hundene kan få være i fred – eller noe de kan ligge under slik at de er i le om været er surt. Det viktigste når vi har nådd dagens mål, er jo hvile for både to- og firbente. Hunden lider ingen nød om den ikke får sove innendørs.

Hunden trenger hvile
Det er stor forskjell på de ulike fjellområdene når det gjelder tilrettelegging for hund, og det kan være lurt å kontakte hyttene eller turistforeningen som eier hytta på forhånd. De fleste hytter vi har vært på i Jotunheimen, har derimot hatt egne rom der vi kan ta hunden med inn.

Noen ganger har det vært så mange turgåere med firbent følge der, at det ikke har vært plass til alle. Da lar vi hundene ligge ute – det tåler alle på den tiden av året. Har du en lydig hund, er ikke det noe problem.

Om hundene ligger ute, er der viktig at de kan krype under noe eller være i le om det er dårlig vær – og at de får ligge i fred slik at de får ro. Dyrene trenger også hvile etter å ha gått langt selv om de kanskje ikke alltid viser det.

Noe som kan by på problemer, er folk som ikke har kustus på sine firbente venner, og disse bjeffer i tide og utide. Da blir det lite søvn å få for både store og små. Et annet problem kan være folk som går bort til hundene og forstyrrer dem der de ligger. Spør alltid eieren om det er greit at du hilser på hunden.

Ta dressurkurs
En veloppdragen hund er et nøkkelord. Er du usikker på om hunden er lydig nok til å kunne tas med på tur fra hytte til hytte, ta et dressurkurs og du får mange nyttige råd og tips.

Her får du tips om å ha med seg hund på tur

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.