*Nettavisen* Nyheter.

Hunden din føler seg aldri skyldig

Foto: Andy Brown (Crestock)

Forskning avviser myte om skyldfølelse hos hund.

16.06.09 15:08

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Mange har opplevd at hunden gir eier et uttrykk som viser at den føler seg «skyldig». Dette er bare en myte, skriver Livescience.

- Dette er en oppsiktsvekkende sterk demonstrasjon av nødvendigheten av eksperimentell design hvis vi skal forstå forholdet mellom hund og menneske, sier Clive D.L. Wynne, psykologiprofessor ved Universitetet i Florida.

Les også: Så lik er du hunden din

Ser skyldig ut
Grunnen til at hunden ser skyldig ut er rett og slett fordi mennesker tror de er det. For å undersøke dette testet forskerne 14 hunder og 14 eiere. Alle eierne ble fortalt at de skulle be hunden om å la være å spise en godbit.

Forskerne plukket deretter uten noen hunder som ble tilbudt godbit og noen som ikke ble det. Deretter stokket de det om og fortalte noen eiere at hunden deres spiste godbiten selv om de ikke gjorde det.

Les også: Ikke kjeft på bikkja

Eier avgjør
På den måten kunne man se om hunden oppførte seg «skyldig» eller ikke. Resultatet ble at hundene fikk dette utrykket kun i tilfeller hvor eier fikk beskjed om at hunden hadde brutt ordren om å ikke spise.

Dette gjaldt selv om hunden faktisk ikke hadde spist godbiten. Hunder som hadde spist godbiten så mindre «skyldige» ut enn de som ikke hadde gjort det, avhengig av hva eier fikk beskjed om.

Konklusjonen er klar. Hunder reagerer på eiers oppførsel, ikke på hva de selv har gjort.

Les også: Slik bruker du halsbåndet riktig

Fordommer
Forsker Clive D.L. Wynne er redaktør for artikkelserien om temaet som kom ut i magasinet Behavioural Processes. Han mener man må være forsiktig med fordommer.

- Man bør ikke bare gjenta våre naturlige fordommer om hunder, sier Wynne.

Vår trang etter å få bekreftelse på hva vi tror hunden tenker er en form for antromorfisme, at man menneskeliggjør dyr og objekter. Vi ønsker alltid å tolke dyrs oppførsel ut fra menneskelig tenkemåte. Dette gjøres også med følelser som skyld og anger, uten at det er noe særlig hold i forskningen om at dyr føler slike ting.

Studien ble ledet av Alexandra Horowittz fra Bernhard College i New York. Av de 14 hundene i studien var det seks hanner og åtte tisper. Av disse var seks blandingsraser og åtte renrasede, hvorav en petit brabancon, to dachs, en tibetansk terrier, en cockerpoo, en shi-tzu, en wheaten terrier og en labrador.

Synes du din hund viser anger? Diskutér her!

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag