– Når vi får tips om mulige lovbrudd mot dyr, så anmelder vi. Det bør alle være glade for, sier NOAHs talsperson Siri Martinsen til Nettavisen, og legger til at hun håper politiet nå finner ut hva som har skjedd.

Hundeeier Tom Daniel Hansen Sylte, mener derimot at han har blitt utsatt for falske anklager.

– I morgen vil jeg anmelde NOAH for falsk anmeldelse, sier mannen, som også er kjent som musiker, til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Historien begynte i april i år. En huggorm krøp inn i hundegården til Hansen Sylte og havnet i en kamp på liv og død med en sibirsk husky og en alaskan malamute. De to hundene ble alvorlig skadd, og måtte få omfattende behandling av veterinær. 50.000 kroner kostet behandlingen av de to hundene. Huggormen døde.

– Anmelder i hytt og vær

Etter hendelsen la Hansen Sylte ut en Facebook-post for å advare andre hundeeiere. Det var etter dette innlegget, at NOAH valgte å anmelde forholdet.

Les også: NOAH har anmeldt Isak Dreyer: – Å promotere ulovlige jaktformer er uakseptabelt

– Jeg har full respekt for at huggormen er fredet, og hadde jeg vært til stede så kunne jeg unngått at hundene hadde blitt bitt og huggormen blitt drept, men det var altså ikke jeg som drepte huggormen, sier Hansen Sylte til Nettavisen torsdag ettermiddag. Tidligere på dagen hadde han fått telefon fra politiet, som ønsket å avhøre ham i forbindelse med anmeldelsen fra NOAH.

– Det er ikke greit å bli anmeldt for dette. Absolutt ikke greit. NOAH burde ha sjekket fakta før de anmeldte. Det virker som om de leverer anmeldelser i hytt og vær, bare for gøy, sier han. I dag har han lagt ut et nytt Facebook-innlegg, denne gangen om anmeldelsen. Det kan du lese her.

– Ulovlig å ta livet av fredede dyr

Men Siri Martinsen i NOAH forsikrer at de ikke anmelder for gøy. Hun forklarer til Nettavisen at de fikk tips om FB-innlegget og et bilde av huggormen, der det så ut som om huggormen hadde fått et kutt av noe skarpt – altså at den ikke var drept av hundene.

– Det er ulovlig å ta livet av fredede ville dyr, selv om man kommer i konflikt med dem. Man skal selvsagt forsøke å beskytte familiedyrene sine fra å bli bitt, men vi er nødt til å gjøre det på en måte som ikke skader ville dyr.

Martinsen sier at som regel holder det å skremme huggormen, så forlater den tomta di. Alternativt er det relativt enkelt å flytte dem til et trygt sted.

– Huggormen biter bare når den føler seg truet. Det kan vi jo trygt si at den følte seg i denne situasjonen. Den ble angrepet av hunder, sier Martinsen.

Avviser kutt på huggormen

Hun sier at man heller ikke må offentliggjøre tekst som viderebringer holdninger om at det er greit å drepe ville dyr.

– Du ser på bildet av huggormen ikke har noe kutt. Du ser bitemerkene. Dette er det dummeste jeg har hørt, sier Hansen Sylte, og legger til at han først ikke visste at hundene var bitt av huggorm.

– Jeg kom hjem og så at hundene var dårlige. Jeg ringte dyrlegen for å høre hva det kunne være. Han rådet meg til å lete etter huggorm. Det var da jeg fant den død, sier Hansen Sylte.

Nå blir det opp til politiet å finne ut hva som egentlig skjedde i hundegården.