*Nettavisen* Nyheter.

Hundene som forandret verden

Bikkjer har hatt sitt å si for at verden ser ut slik den gjør i dag.

18.11.07 12:05

(SIDE2): I kveldens episode av Hundeskolen på TV2 skal både hunder og eiere lære seg å danse.

Les også:Danser med hunder

Det er nok likevel en stund til TV-hundene når opp til de virkelig store bikkjene i historien.

Laika i verdensrommet:
3. november 1957 plasserte russerne den eierløse tispa Laika i romfartøyet Sputnik II og gjorde henne til det første levende vesenet i bane rundt jorden. Laika døde imidlertid ganske fort av stress og de russiske forskerne rakk aldri å samle inn data fra henne mens hun ennå var i live. Hun ble likevel verdens mest berømte hund og et sterkt symbol i kappløpet om verdensrommet.

Strelka og Belka i verdensrommet - og tilbake:
Russerne sendte mange hunder ut i verdensrommet etter Laika, men Strelka og Belka var de første til å komme tilbake i live etter å ha blitt med Sputnik 5 i 1960. Strelka fikk senere valper og en av dem ble gitt til John F. Kennedys datter Caroline.

Peritas og Aleksander den store:
Uten hunden sin Peritas kan det hende den store erobreren aldri hadde fått sitt berømte tilnavn. Da krigeren i et slag med persernes konge Darius III ble omringet av soldater, skal bikkja ha hoppet i ansiktet på den persiske herskerens elefant og bitt av den leppa. Alexander tok til slutt over det gigantiske perserriket og hersket med det over historiens største område.

Charlie og John F. Kennedy:
Da Cuba-krisen i 1962 var på bristepunktet hadde president John F. Kennedy sønnens terrier Charlie med seg da de virkelig historiske avgjørelsene skulle bli tatt i det hvite hus. Kennedy skal ha slappet mer av etter at han fikk Charlie opp i fanget og klappet ham, noe som i sin tur kan ha vært en medvirkende årsak til at de riktige beslutningene til slutt ble tatt.

Jofi og Sigmund Freud:
Sigmund Freud pleide å ha med seg chow chowen Jofi under sine psykoterapeutiske behandlinger i den tro at den firbente hadde en beroligende effekt på pasientene. Freuds notater utgjorde senere grunnlaget for moderne dyreassistert terapi.

Se Hundeskolen på TV2 kl. 20:00 søndag.

Kilder: CNN, Wikipedia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.