*Nettavisen* Nyheter.

Hunder er smartere enn katter

Katt i test Foto: Youtube

Her er beviset: forskning viser katters begrensninger. Se video!

22.06.09 15:19

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Dette vil sette sinnene i kok hos mange katteeiere, men en britisk forsker har funnet ut at katter vanskeligere ser sammenhengen mellom årsak og virkning enn hunder, skriver Telegraph .

(Artikkelen fortsetter under video)

Se video her:

HTML EMBED

Les også: Hunden din føler seg aldri skyldig

Tråder
15 katter ble testet med tråder. I enden av trådene ble det festet en bit med fisk eller kjeks. Godbitene lå inne i en lokket, gjennomsiktig boks, slik at kattene måtte dra i tråden for å få ut bitene.

Først ble kattene testet med én tråd, deretter med to parallelle, og til slutt to tråder som lå i kryss. I de siste testene måtte derfor kattene velge riktig tråd for å få tak i maten.

Resultatet er nedslående for katter evne til å forstå årsak og virkning.

Les også: Katter vokter millionverdier

Årsak og virkning
De klarte fint å hente ut godbiten hvor det bare var én tråd, men klarte ikke bevisst å velge riktig når det var to tråder. Én av kattene valgte alltid feil, mens de andre kun dro i riktig tråd ved tilfeldigheter.

– Funnene er overraskende, fordi katter bruker potene til å dra ting til seg under jakt, sier Britta Osthaus, psykologen som ledet prosjektet, ifølge Telegraph.

Mener du hunder smartere enn katter? Diskutér her!

Osthaus har gjort den samme testen med hunder. De klarte testen bedre.

– Kattene gjorde det dårligst. Hundene klarte i hvert fall testen med parallelle tråder, fortsetter Osthaus.

Les også: Katt er pionostjerne

Ikke dumme
Osthaus mener at testen sier mye om dyrs tenkemåte.

– Hvis vi kjenner katters begrensninger forventer vi ikke så mye av dem. Dette er viktig for deres velferd, sier Osthaus, ifølge Guardian.

Etter at arbeidet sto på trykk i pressen har Britta Osthaus fra Canterbury Christ Church University i Kent blitt bombardert med sinte e-post fra katteelskere. Hun utdyper funnene på denne måten.

– Jeg sier ikke at katter er dumme, bare at de er annerledes. Vi ser alt fra et menneskelig ståsted, slik at vi ikke kan se verden gjennom deres øyne, avslutter Britta Osthaus.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.