RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Israels angrep mot Shejaia-nabolaget i Gaza by søndag beskrives som det blodigste siden Israels militæroffensiv mot Gazastripen startet 8. juli.
Israels angrep mot Shejaia-nabolaget i Gaza by søndag beskrives som det blodigste siden Israels militæroffensiv mot Gazastripen startet 8. juli. Foto: Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

Hundre drepte på én dag på Gazastripen

Sist oppdatert:

Minst 87 palestinere og 13 israelske soldater ble drept på Gazastripen søndag.

Det er 13 soldater fra Golani-brigaden som er drept, opplyser det israelske forsvaret (IDF). Tapet er det høyeste Israel har lidd på én enkelt dag på en årrekke.

Hamas melder at bevegelsens menn gjennomførte bakholdsangrep mot israelske styrker og detonere sprengladninger ved kjøretøyene deres inne på Gazastripen. En annen væpnet palestinsk gruppe melder at den angrep israelske soldater inne i et hus på Gazastripen.

Samlet antall drepte israelske soldater har nå steget til 18 siden Israel startet sin militæroffensiv tirsdag i forrige uke.

På palestinsk side har antall drepte steget til 425, ifølge den palestinske redningstjenestens talsmann Ashraf al-Qudra. Av disse er 112 mindreårige.

Minst 87 palestinere ble drept i løpet av søndagen. Av disse ble minst 62 drept i forbindelse med et massivt israelsk bombardement mot Shejaia i Gaza by.

– Vi vet at det vil være tap i kamp, sier Israels forsvarssjef, generalløytnant Benny Gantz.

Han gir imidlertid Hamas skylden for tapene i Shejaia og varsler at Israels bakkeoffensiv på Gazastripen vil fortsette.

– Innbyggerne i Shejaia vet at de er ofre for Hamas. Vi har ingen intensjon om å gi opp våre mål, sier Gantz.

(Saken fortsetter under)

Palestinere flykter fra hjemmene deres i Shejaia-nabolaget i Gaza by.


Netanyahu: – Vi vil gjøre det som er nødvendig
Israel vil gjøre det som er nødvendig for å gjenopprette ro og orden på Gazastripen, ifølge landets statsminister Benjamin Netanyahu.

I et intervju med CNN søndag hevdet han at Israel gjør det de kan for å unngå sivile tap.

– Vi prøver å angripe militære mål og dessverre dør sivile, noe som er beklagelig. Det er ikke noe vi ønsker, sier Netanyahu.

Uttalelsen kommer samtidig som palestinsk helsepersonell melder om at minst 87 palestinere er drept i israelske angrep mot Gazastripen søndag.

Netanyahu anklager Hamas for å med viten og vilje angripe sivile israelere og bruke palestinerne på Gazastripen som menneskelige skjold.

Han ville ikke gi noe nøyaktig svar på hvor lang tid militæroperasjonen vil ta.

– Vi gjør det vi må for å ødelegge tunnelene, og det vil ta så lang tid som nødvendig, sier Netanyahu, som legger til at han mener det går «ganske raskt».

Gjennom hele natten hamret de israelske artillerigranatene mot Shejaia i Gaza by. Da morgenen kom, lå hele bygninger i ruiner og lik strødd i gatene.

Minst 60 mennesker ble drept i det voldsomme angrepet mot bydelen natt til søndag, det klart blodigste i Israels militæroffensiv mot Gazastripen hittil.

– Det har vært en forferdelig natt og en forferdelig dag. Mange mennesker fra boligområdene i Shejaia-nabolaget strømmer til sykehuset, sier den norske legen Mads Gilbert til NTB fra Shifa-sykehuset i Gaza.

Søndag formiddag ble det innført en to timer lang våpenhvile for å la redningsmannskaper slippe til. De ble møtt av et grufullt syn. Lik, forbrent til det ugjenkjennelige. Hele kroppsdeler borte. Hele bygninger i ruiner, blåst utover gatene, blandet med klær, en rosa jentesko, den blå flippfloppen til en gutt.

Landesorg
Tusener flyktet søndag fra Shejaia til fots og med biler, mens de døde ble liggende igjen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den humanitære våpenhvilen holdt bare en time før skytingen startet igjen.

Palestinas presidenten Mahmoud Abbas erklærte tre dagers landesorg. Ifølge ham var det minst 17 barn, 14 kvinner og fire eldre menn blant de drepte i angrepene.

– En massakre, fastslo Abbas.

Den arabiske liga krevde en umiddelbar stans i bombardementet.

– Den brutale bombingen av Shejaia i dag er en krigsforbrytelse mot sivile palestinere og en farlig eskalering som kan få videre konsekvenser, sa ligaens generalsekretær Nabil el-Arabi.

Varsler opptrapping
Men den israelske hæren har tvert imot varslet en ytterligere opptrapping av bakkeoffensiven.

– Ytterligere styrker slutter seg nå til forsøket på å bekjempe terror på Gazastripen og etablere en virkelighet der israelske innbyggere kan leve i fred og sikkerhet, heter det i en kunngjøring.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier til nyhetskanalen CNN at Israel må ta alle skritt som er nødvendige for å sette en stopper for de palestinske rakettangrepene mot israelsk territorium.

– Vi forsøker å ramme militære mål, men dessverre er det sivile tap. Det er noe vi beklager og ikke ønsker, forsikrer han.

Minst 410 mennesker er drept på palestinsk side siden Israel startet sin militæroffensiv mot Gazastripen i forrige uke, sa visehelseminister Yussef Abu Rish søndag. Ifølge Rish er også over 3.000 mennesker såret, melder nyhetsbyrået AFP.

Uttransporteringer
En rekke personer med norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse har selv sagt at de ønsker hjelp til å komme seg ut av Gazastripen. De som ønsker det, får hjelp til å komme seg ut i regi av FN, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

UD ønsker ikke å si hvor mange personer det er snakk om fordi antallet endrer seg hele tiden.

– Vi er i løpende kontakt med personer med norsk tilknytning som er i Gaza. De som ønsker det, får tilbud om å være med på FN-organiserte uttransporteringer, med borgere fra mange land, inkludert Norge, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Astrid Sehl til NTB.

– Men det er krevende å gjennomføre uttransporteringer slik situasjonen er nå, og risikofylt å ta seg fram til FNs møtested i Gaza, sier hun.

Utenriksminister Børge Brende (H) reiste søndag til Doha i Qatar for å delta i samtaler om en våpenhvile. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere