*Nettavisen* Nyheter.

Hundretusener ventes å delta i ny klimaprotest

 

Mellom 6.000 og 8.000 mennesker deltok i Klimabrølet på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo 30. august. Flere hundre tusen deltakere er ventet å delta i en ny internasjonal klimaprotest fredag. Foto: (NTB scanpix)

Arrangørene venter flere hundre tusen deltakere i en ny internasjonal klimaprotest fredag, i forkant av et klimatoppmøte i New York.

17.09.19 15:02

Bare i USA er over 800 arrangementer planlagt, ifølge nyhetsbyrået AP. I Tyskland er over 400 demonstrasjoner meldt inn. Også i Norge og en lang rekke andre land er det planlagt protester.

– Dette er et viktig signal, sier Antje von Broock, talsperson for en allianse av miljø- og ungdomsorganisasjoner og kristne grupper i Tyskland.

De planlagte demonstrasjonene er et ledd i klimastreikene, protestbølgen som er inspirert av den 16 år gamle svenske aktivisten Greta Thunberg. Hun er for tiden i USA etter å ha krysset Atlanterhavet i seilbåt.

Fri fra skolen

Tidligere i år er det i en rekke land hold skolestreiker for klimaet, hvor skoleelever, studenter og andre unge har deltatt. 15. mars i år deltok til sammen over 1,4 millioner mennesker over hele verden, ifølge anslag fra arrangører og medier.

En uke senere demonstrerte over 30.000 streikende skoleelever forskjellige steder i Norge.

Fredag håper miljøaktivister at også flere voksne skal streike og protestere mot klimaendringene. Fagorganisasjoner i en rekke land har oppfordret sine medlemmer og ansatte til å delta.

I New York City har de kommunale myndighetene besluttet å gi alle byens 1,1 millioner skoleelever fri for å demonstrere.

Ungdomstoppmøte

Dagen etter demonstrasjonene skal det holdes et såkalt ungdomstoppmøte om klimaendringene i FNs hovedkvarter i New York.

Under klimatoppmøtet i New York mandag 23. september vil FNs generalsekretær António Guterres forsøke å presse verdens land til å legge fram mer konkrete planer for hvordan de skal nå sine klimamål.

Også fredagen etter klimatoppmøtet, 27. september, er det planlagt internasjonale klimaprotester.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag