*Nettavisen* Nyheter.

Hundrevis av grindhval lekte i fjorden

Grindhval

Grindhval Foto: Kirsten Gram Kristiansen (Nettavisen)

Hundrevis av grindhval søkte ly for nordavinden og lekte seg i fjorden lørdag. Se bildene.

19.09.10 16:54

Hundrevis av grindhval var å se i innseilingen til Florø havn lørdag mellom 14 og 16. Kystvaktskipet kV "Ålesund" kunne også rapportere om flere flokker i Frøysjøen.

Dyrene gikk i mindre flokker på 10-15 dyr. De svømte i alle retninger og etter hvert kom flere småbåter til får å kikke på de gjestende hvalene. Ekteparet Helge og Kirsten Kristiansen så dette fenomenet fra stuevinduet på Digreneset.

Ved skutesiden
- Da det poppet opp svarte prikker ute på sjøen forsto jeg raskt at dette var hval, sier Helge Kristiansen til Firdaposten. Ekteparet satte middagen på vent, grep kamera, og hoppet i båten, og de skulle få oppleve at dyra ikke var skvetne selv om de gikk for motor like ved flokkene.

- De svømte helt opp til skutesiden. Vi kunne pirke i dem med båtshaken om vi det ville, sier Kristiansen. Det var i hovedsak ungdyr som hadde funnet veien inn i Florøbassenget denne gangen. De var i gjennomsnitt 3 til 4 meter. Innimellom kunne de se noen litt større dyr.

Seg gjennom hvalstimen
Kristiansen kallet opp kystvaktskipet kV «Ålesund» som kom inn leia fra nord. De seg gjennom hvalstimen og kunne fortelle på VHF at de hadde sett samme fenomenet i Frøysjøen en halvtime tidligere.

Da nordavinden økte på utover dagen forsvant hvalene.

- De er vel et slektskap med oss og disse pattedyra. De liker ikke sur nordavind de heller, sier Kristiansen og ler.

Se flere av hvalbildene i Firdapostens bildekarusell her.

Eller les flere saker fra Firdaposten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.