*Nettavisen* Nyheter.

Hundrevis av hvaler strandet - den største hvaltragedien i landet noensinne

- Det er utmattende både fysisk og følelsesmessig.

23.09.20 11:52

Tross iherdig redningsinnsats har 380 grindhvaler bukket under etter å ha strandet langs kysten av Tasmania i Australia.

Se de dramatiske bildene øverst i saken.

Redningsarbeidere har klart å redde 50 hvaler og 30 antas fortsatt å være i live, opplyser Nic Deka i australske miljømyndigheter.

Marinbiologer mener det aldri tidligere har strandet så mange hvaler i Australia.

Alarmen gikk mandag da 270 hvaler strandet på tre ulike steder ved Macquarie Harbour. Ytterligere 200 hvaler ble onsdag morgen funnet døde 7–10 kilometer lenger sør.

Klikk på bildet for å forstørre. Redningsarbeidere har klart å redde 50 hvaler og 30 antas fortsatt å være i live.

Redningsarbeidere har klart å redde 50 hvaler og 30 antas fortsatt å være i live. Foto: Ap

Den utfordrende redningsaksjonen startet tirsdag. Et mannskap på om lag 60 bestående av blant annet frivillige og fiskere deltar og forsøker å redde hvalene som har best sjanse til å overleve.

– Vi vil fortsette innsatsen for å frigjøre så mange dyr som vi kan. Vi vil fortsette å jobbe så lenge det er levende dyr, sier Deka.


Krevende redningsarbeid

I redningsaksjonen brukes store slynger festet til båter. Men arbeidet er svært krevende for dem som forsøker å hjelpe hvalene. De står i kaldt vann opp til brysthøyde, og må gjøre jobben på skift.

– Det er utmattende både fysisk og følelsesmessig, sier Deka.

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania, men antallet denne gangen er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten.

Umulig å hindre

Marinbiolog Kris Carlyon sier de ikke vet hvorfor hvalene strandet, men at det kan skyldes et uhell eller feilnavigasjon.

– Det er nær sagt umulig å hindre slike hendelser. Det er ingenting som tyder på at dette har en menneskelig årsak. Dette er et naturfenomen, sier Carlyon.

Han forteller at hval har strandet også før menneskene begynte å vandre på jorden. Det fins også fossiler av slike strandede hvaler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.