*Nettavisen* Nyheter.

Hundrevis samlet for å begrave Røde Khmer-leder

Phnom Penh (NTB-AFP): Hundrevis av sørgende i Kambodsja samlet seg fredag til begravelsen av Røde Khmer-lederen Ieng Sary. Samtidig ber FN og menneskerettsgrupper om fortgang i rettssakene mot lederne av skrekkregimet.

Ieng Sary var en av Røde Khmers grunnleggere og sto sammen med to andre ledere tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i en FN-støttet domstol i Phnom Penh. Than torsdag døde, 87 år gammel.

Også de to andre tiltalte, Nuon Chea og tidligere statsoverhode Khieu Samphan, er i 80-årene, og frykten stiger for at også disse kan dø før de får sin dom.

Flere organisasjoner med FN i spissen ber derfor om fortgang i rettsprosessen.

- Det skylder vi ofrene for Røde Khmer og familiene deres, og hele det kambodsjanske samfunnet som fortsatt lider under ettervirkningene av Røde Khmer, sier FNs spesialrapportør i Kambodsja, Surya Subedi.

Ieng Sary ble begravet i sin tidligere maktbase i Malai, nær grensa til Thailand, der han holdt til fra Røde Khmer falt sammen i 1979 fram til 1996. Mange av de mellom 300 og 400 frammøtte gråt høylytt under seremonien. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.