Gå til sidens hovedinnhold

Hundrevis sang, danset og spilte Kilden i gang

Kristiansand (NTB): Fredag kveld svingte byens egen dirigent og komponist Rolf Gupta taktstokken da Kristiansand Symfoniorkester var med på åpningen av Sørlandets nye kulturelle praktbygg.

Gupta har komponert verket «Weihe des Hauses» («Innvielsen av huset») som ble urfremført på denne store kvelden for Sørlandets hovedstad. På programmet sto også deler av flere musikaler, operaer og dans. Totalt sto 380 mennesker på den nye scenen i det storslagne kulturhuset. Blant dem var 150 korsangere fra Frikirkens Kammerkor, Kristiansand Domkor, Kristiansand Kammer- og operakor og Mandal Kantori og 100 barn fra Sharrons dansestudio.

Like etter klokka 19 ankom kronprins Haakon, som ble tatt imot av administrerende direktør Bentein Baardson. Kronprinsen pratet med flere i foajeen før festforestillingen begynte. Nå kan han og familien se fram til å besøke et flunkende nytt kulturhus når de er på ferie i hjembyen til kronprinsesse Mette-Marit. I hovedsalen er det plass til 1.200 publikummere.

1,7 milliarder kroner har Kilden teater- og konserthus kostet - av norske kulturbygg har bare Operaen i Oslo vært dyrere. Grunnsteinen ble lagt ned 20. august 2009.

- Arkitektonisk er det ufattelig vakkert. I tillegg er akustikken helt unik, sa administrerende direktør Bentein Baardson til NRK da han overrakte bygget til folket før nyttår.

Nå er mange spent på om publikum strømmer til fra fjern og nær, slik at økonomien bærer seg. Riksteatersjef Ellen Horn er bekymret og viser til at andre kulturhus har slitt med drift og tilbud.

- Men jeg har forventninger om at vi får et fantastisk nytt spillested i Kristiansand. Kilden kan bli et knutepunkt for hele regionen, men da må kommunen stille opp og publikum strømme til, sier Horn til NRK.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) er blant optimistene. Hun tror ikke Kilden risikerer halvfulle saler og dårlig billettsalg, slik flere har hevdet.

- Det spørsmålet var også sentralt da vi bygde Operaen. Nå er problemet heller at alt er utsolgt. Jeg er sikker på at Kilden kommer til å sørge for at det kommer folk i busslaster fra Stavanger og Oslo, og med båt fra Danmark, for å se hva vi har fått til her, sier Huitfeldt. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot