RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hurra for børsfallet

Sist oppdatert:
En kalddusj nå kan fremme edruelighet.
( NA24-KOMMENTAR ): Den siste tiden har børsene falt markant. Fra toppnivået har hovedindeksen på Oslo Børs falt rundt 8 prosent. Fredag endte det på nytt med knall og fall i USA.

Men i Det internasjonale pengefondet IMF mener man at børsfallet er bra . Det høres kanskje rart ut, men det er et synspunkt som har mye for seg.

Det som har utløst de siste dagenes børsfall er ikke dårligere utsikter for verdensøkonomien. Tvert om ser det lyst ut . Problemet er heller ikke økende inflasjon, sikkerhetspolitisk uro, eller andre skremsler.

Det dreier seg om mindre risikovilje. Og det er bra.

Lav rente i flere år

De siste årene har billige penger jaget etter avkastning uten nevneverdig bekymring for risikoen. Dette gjelder i en rekke ulike markeder. Den siste tiden har fokus spesielt vært på lån til lite kredittverdige boligkjøpere i USA, og nå er det tegn til at problemene sprer seg til det britiske boligmarkedet.

Det handler også om investeringsfond som har lånt penger til lav rente for å gjennomføre oppkjøp av selskaper og det handler om lånefinansiert valutaspekulasjon.

Verdsettelsen av investeringer med mye risiko har generelt vært for høy i forhold til investeringer med lite eller null risiko. Med andre ord: Ekstrabetalingen for å ta risiko har vært for lav.

Bedre nå enn senere

Dette har endret seg den siste tiden, og det vil skape problemer for noen. Boligeiere med store lån kan bli tvunget til å selge med tap, bedrifter i pengenød kan få problemer med å skaffe kapital, og land med dårlige statsfinanser kan oppleve kapitalflukt.

Men for verdensøkonomien som sådan er dette trolig riktig medisin, selv om den er besk. Tross alt kommer korreksjonen i en periode med sterk vekst i verdensøkonomien, noe som bør gjøre den mindre smertefull.

Enda flere år med finansiell risikosport ville trolig ført til en mye verre nedtur.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere