*Nettavisen* Nyheter.

Hus tatt av skred - to personer savnet

Foto: Robert Jan Leerink/sScanpix

Søkene etter de savnede i Balestrand er foreløpig resultatløse.

22.03.11 17:51

Klokken 20.54 mandag kveld fikk Hovedredningssentralen i Sør-Norge melding om at det hadde gått et skred ved Flesje i Balestrand i Sogn og Fjordane.

Mandag kveld ble det satt i gang søk i området med helikopter, til tross for dårlige flyforhold. Søket var resultatløst.

- Det som står igjen, er å søke langs elvebredden. På grunn av at det er en del skog og at det står høyspentmaster der, kan det ikke gjøres via luften, derfor er helikoptersøket avsluttet, forteller redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Erik Willassen til Nettavisen tirsdag morgen.

Klarsignal
Tirsdag morgen kunne ikke redningsmannskaper gå inn i rasområdet før en geolog hadde gjort undersøkelser som viste om det var trygt å ferdes på stedet.

Geolog Svein Helge Frækaland fra Statens vegvesen ga tirsdag formiddag klarsignal til å foreta søk etter raset i selve rasområdet i Balestrand, melder Firda.

Det er funnet spor etter husmateriale i rasmassene.

Har du et tips om skredet? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

Mandag kveld kom Kystvakten til rasstedet.

- Det har ikke skjedd noe nytt i løpet av natten. Kystvakten kom til stedet mandag kveld, men det har foreløpig vært for mørk til å gjennomført noe søk, sier hun.

Han kan bekrefte at to personer er savnet. Flere medier skriver at dette er et ektepar, men det kan ikke Lilleeng si noe om.

- To personer som bodde i huset er savnet, mer kan jeg ikke si om det, sier han.

Slo alarm
Det ble slått alarm om at et bolighus kunne vært tatt av skredet da Mesta drev med opprydningsarbeid etter skredet mandag kveld.

- Skredet hadde da gått over veien, og Mesta var i ferd med å rydde veien da de oppdaget en del bygningsmasse som kunne stamme fra et hus, og de slo alarm, fortalte redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Nettavisen mandag kveld.

Langt skred
Nærmere undersøkelser viste at det var bare grunnmuren av et hus som sto igjen.

- Skredet har gått en god del tidligere på kvelden, men det var ingen som hadde mistanke om at det hadde gått med noen hus. Da det ble undersøkt nærmere viste det seg at bare grunnmuren sto igjen på et hus cirka en kilometer lenger opp, sier Walle.

Han sier det er et veldig langt skred, og at det er snakk om våt og tung snø.

Flere veier er stengt i Sogn og Fjordane etter ras.

Se veimeldingene fra Statens vegvesen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag