RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Huseierne saksøker bankene etter ferien

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
122 boligeiere slutter seg til massesøksmål etter renteheving.

Et varslet massesøksmål mot storbankene engasjerer boligeierne. Så langt har 122 av dem sluttet seg til oppfordringen fra Huseiernes Landsforbund.

Det kommer etter at storbankene med DNB i spissen tidligere i år økte boligrenten med 0,3 prosentpoeng.

I begynnelsen av juli varslet Huseiernes Landsforbund en aksjon på Facebook og blant medlemmer og andre for å verve interesserte til å delta i et søksmål. Forbundet er svært fornøyd med oppslutningen på den knappe måneden som er gått.

– Vi har fått svært god respons, og foreløpig støtter 8.900 personer aksjonen på Facebook. I tillegg har flere hundre engasjert seg og gitt sin støtte via epost, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL).

Alt går feil vei

Da DNB valgte å sette opp boliglånsrenten med 0,3 prosent, utløste dette en heftig debatt. Nå har flere storbanker fulgt DNB og sendt renta opp.

– Siden oktober 2012 har bankene lånt inn billigere og billigere penger både fra innskyterne, fra pengemarkedet og fra Norges Bank. Pengemarkedsrenten har sunket med rundt 1,5 prosent, fra 3,25 prosent til 1,75 prosent. Norges Bank, som har ansvaret for å sette rentenivået i Norge, har på sin side også gitt beskjed om at styringsrenten enten blir beholdt på dagens lave nivå eller blir satt enda lenger ned. Til tross for det har de fleste bankene skrudd opp boliglånsrenten med 0,5 prosent siden oktober 2012, sier Batta.

Dempe prispress

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var blant dem som uttalte at å heve renten var helt unødvendig og at bankene ikke kunne skylde på strengere kapitalkrav fra staten.

En av storbankene går langt i å påstå at den har fått beskjed fra myndighetene om å øke boligrenten for å dempe prispresset i boligmarkedet. Dette mener Batta er rent oppspinn.

– Vi mener renta er satt opp på feil premisser. Det vi er ute etter nå, er å finne hjemmelen som bankene har for å øke renta i denne situasjonen, sier han til NTB.

Økte renteinntekter

DNB er blant bankene som har tjent godt på økte renteinntekter, fordi banken satte opp boliglånsrenten da myndighetene varslet krav om større egenkapital i bankene.

Renteoppgangen førte til at DNBs renteinntekter økte med over 12 prosent i andre kvartal i år.

Siden bankene må varsles flere uker i forkant om et søksmål, har Batta sendt ut varselet allerede, slik at kundene kan innlede søksmål etter ferien. Etter rettsferien sender HL et prosessvarsel til DNB og andre store banker som ikke har satt ned renten med 0,5 prosentpoeng innen 15. august. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere