Huset de kjøpte var et rottereir

Kreftrammet småbarnsmor og familien ville flytte til rolige omgivelser.

26.06.13 21:32

(BA.no): I 2010 fikk Natalie Nilsen (23) påvist kreft i en svulst i hodet. Operasjonen, med påfølgende strålebehandling og cellegift, tæret på henne. 23-åringen trengte mer ro.

Da hun ble gravid med nummer to, bestemte hun og samboeren Tommy Hjellestad seg for å flytte fra leiligheten på Laksevåg i Bergen.

De fant et landlig hus på Austevoll, i nærheten av familie hun har i øykommunen.

– Ubeboelig

I desember 2011 kjøpte de huset på Stolmen for 900 000 kroner, 300 000 kroner under takst. Eiendommen heter Paradis.

Halvannet år etter innflytting, fortoner virkeligheten seg som et rottehelvete.

– Det var et oppussingsprosjekt vi skulle kjøpe, ikke et rottereir. Vi føler oss ført bak lyset, sier Hjellestad til BA.

Han forteller hvordan alt gikk fint til å begynne med. Det var først da de slo ned vegger for å frigjøre areal nå på forsommeren at rotteproblemet kom til syne, sier Hjellestad.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

– Den første rotten kom ut sprekken her og hoppet ned på gulvet, sier han og peker opp under taket på kjøkkenet i første etasje.

24-åringen tilføyer hvordan han tok livet av gnageren.

– Vi vurderte først å bli boende, før vi oppdaget hvor omfattende problemet var, sier Nilsen.

Nærmere undersøkelser viste spor etter rotter i vegger, i tak og i blindkjelleren. Isolasjonen var full i rottelort og en rekke steder var det hull etter gnagernes tenner.

– En forferdelig stank. Ubeboelig, sier Nilsen med et tungt sukk.

Risikerer doble utgifter

Av den grunn har familien på fire sett seg tvunget til å flytte.

For øyeblikket bor de i en hytte i nærheten. Det er på lånt tid, ettersom hytten skal legges ut for salg. Nå ser de ingen annen løsning enn å flytte hjem til Bergen. Der venter et presset leiemarked.

– Jeg skulle egentlig gå på skole, men nå er jeg nødt til å jobbe. Hvis ikke vi får hevet kjøpet, risikerer vi å betale ned på et hus vi ikke har råd til å sette i stand til å kunne bo i, sier Hjellestad.

Selgeren tar ikke skyld

– Helt ukjent for meg. Det har aldri vært indikasjoner på rotter tidligere, sier selger til BA.

Selger opplyser at huset for det meste har stått ubebodd siden han kjøpte eiendommen i 2007.

Det eneste unntak er at datteren hans bodde der noen få uker i sommermånedene. Av den grunn fremhever han at han ikke har førstehåndskjennskap om eiendommen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Ifølge Frende skadeforsikring må «første skadepåvirkning av rotter har inntruffet før de overtok risikoen for huset 15.12.2011». Det er Anticimex AS som har foretatt vurderingen. I den ferske rapporten fremgår det at huset ikke er sikret mot gnagere. «Rottene kommer seg inn via hull i bakken og videre inn i gråsteinsmurer.»

Skadedyrsekspertene har funnet ganger over hele huset, mens det på kjøkkenet ble funnet mye rotteekskrementer. Anticimex har observert fem hull i bakken rundt huset som rottene bruker som inngang. I husets tykke gråsteinsvegger er det naturlige ganger som rottene beveger seg i, mener Anticimex’ fagmenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.