Gå til sidens hovedinnhold

– Huset må reddes!

I fem år har en kommunal firemannsbolig i Damfaret 24 stått tom og vanskjøttet. – Dette huset må reddes fra forfall, sier Kristine Næss i Golia Vel.

GODLIA: Porten inn til det store røde huset på hjørnet Damfaret /Godlia parksti er falt av hengslene. Inngangspartiet er i ferd med å gro igjen, malingen flasser, vinduer er knust og enkelte takstein mangler. Den store eplehagen ligger der ubrukt.

– Sammen med Damfaret 23 ligger dette huset som en port inn til Godlia-området. Nå er det tomt og mørklagt, og bare siden i fjor har tilstanden blitt merkbart dårligere, sier Kristine Næss.

LES OGSÅ: Ikke lønnsomt å pusse opp

Hun er en av flere ildsjeler i det lokale vellet som kjemper for at den hagebypregede småhusbebyggelsen på Godlia skal bevares.

Bevaringsverdig

Gleden var stor da Byantikvaren i september i år la inn Damfaret 24, Godlia-parken og også funkisbygningen Golia Velhus på sin gule liste over bevaringsverdige bygninger og bomiljøer.

– Det er kjempeflott, men vi føler likevel at vi ikke er ferdige. Vi må få Boligbygg til å vedlikeholde Damfaret 24 og bestemme seg for hva de vil gjøre med huset, sier Næss.

Hun forteller at vellet har ringt og sendt uttallige brev til både Boligbygg, Bydel Østensjø, Plan- og bygningsetaten og Rådhuset i håp om å få satt eiendommen på dagsordenen.

– Vi håper også å få lokalpolitikerne til å utøve litt press. Nå forringes verdiene mens huset er i kommunens eie, fordi de ikke tar seg råd til vedlikehold. Boligbygg bryter med vedlikeholdsplikten, sier Næss.

Ansvarsfraskriving

Golia Vel mener både Boligbygg og Bydel Østensjø nå må komme sterkere på banen.

– De må få system på kommunikasjonen sin, for frem til nå har de bare skjøvet ansvaret over på hverandre, sier Næss.

– Boligbygg sier de gjorde et forprosjekt for å tilby bydelen omsorgsboliger for to år siden, men de har ikke svart og Boligbygg har ikke tatt ny kontakt. Det siste vi hørte fra bydelen var at de skulle ta opp saken med Boligbygg, men ingenting skjer, sukker Næss.

– Det er lite hyggelig for bomiljøet vårt at huset står tomt. Vi trenger både kommunale boliger og barnehager på Godlia, og den store hagen er perfekt for barn å leke i!

Ønsker ikke nybygg

Vellet drømmer om at hele den karakteristiske hagebybebyggelsen fra 1920-tallet, som ligger som en krans rundt den lille parken, skal bli vernet mot store inngrep.

I tillegg til å bekymre seg for forfallet i Damfaret 24, liker de ikke at det er søkt om å få bygge et nytt hus i hagen til Damfaret 23. Dette huset ligger tvers over gaten for nummer 24, er nærmeste nabo til velhuset og ble solgt fra Oslo kommune til private for noen år siden.

– Sånn vi forstår det vil Byantikvaren gjerne ha med nummer 23 på listen også, men det er foreløpig usikkert om prosessen har kommet for langt til at man kan gjøre noe med det. Det er i så fall synd, for et nybygg vil skjule velhuset, forkludre strukturen her og endre det unike bomiljøet vårt. Et historisk verdifullt bygningsmiljø vil bli ødelagt, frykter Næss.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen