RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husk en krig, glem den neste

Foto: Luke Frazza (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Ved å la CIA-sjefen George Tenet gå, slipper Bush å ta loftsryddingen som virkelig trengs i Det hvite hus. Nå kan han i stedet bruke helgen til å minnes én invasjon for å glemme en annen.

George Tenet greide kunststykket å beholde jobben da George W. Bush tok over etter Bill Clinton. Men etter Irak-krisen ble det for mye, selv for en ringrev som Tenet. Offisielt trakk han seg for å få mer tid til familien. Den forklaringen er det få som tror på.

CIA har mange tabber å svare for under George Tenet. Organisasjonen tok ikke alvorlig trusselen fra Al-Qaida før det var sent. I august 2001 fikk CIA et notat med tittelen «Muslimske ekstremister lærer å fly» uten å sende advarselen videre. CIA hadde heller ikke peiling på hva som foregikk i Irak. Opplysningene om de påståtte masseødeleggelsesvåpnene stammet til dels fra svært tvilsomme kilder, eller var plantet av folk rundt den notorisk upålitelige eksillederen Ahmed Chalabi.

Men CIAs mange tabber er ikke nok til å forklare hvorfor USA begikk kardinalfeilen ved å gå inn i Irak. Begrunnelsen for krig var ikke bare at Saddam skulle ha forbudte våpen, men også at han angivelig samarbeidet med al-Qaida. Den påstanden var først og fremst et prosjekt drevet fram av visepresident Dick Cheney, forsvarsminister Donald Rumsfeld og de neokonservative haukene under dem. I George W. Bush fant de en lydhør president. CIA må ta skylden for at tvilsom etterretningsinformasjon fra til dels tvilsomme kilder ble tatt for god fisk. At opplysningene ble brukt for å styrke argumentet for krig, var politikernes eget ansvar.

Ved å la Tenet ta skylden, har president Bush kjøpt seg tid i forhold til den virkelige loftsryddingen som bør komme. Onde tunger spår at Donald Rumsfelds dager som forsvarsminister er talte. Bush burde i tillegg kaste et kritisk blikk på sin egen visepresident, Dick Cheney. Men Cheney er limet som holder Bush-administrasjonen sammen.

I helgen er Bush i Europa for å markere 60-årsdagen for de alliertes invasjon av Normandie. For Bush er det en god anledning til å glemme en annen invasjon som skjedde for litt over ett år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere