RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husker du 90-tallet?

Sist oppdatert:
«Cheers», «Lambada», Milli Vanilli og «Helene og gutta» er bare noen av referansene til 90-tallet. Se hva du husker her.

(SIDE2:) 1980-tallet har fått gjennomgå i mimreartikler og serier utallige ganger. Men var vi egentlig så mye bedre på 1990-tallet?

Nå har vi kommet oss langt nok bort fra 1990-tallet til at vi kan se alle feilene vi gjorde da. For selv om vi var kvitt den verste synthpopen, puddelrockerne og Ball-genserne, betyr ikke det at vi var perfekte på 1990-tallet heller.

1990

TV
Dette året startet «The Fresh Prince of Bel-Air». Her lo vi av Will Smiths snobbete familie, blant annet Carltons manglende danseferdigheter, Phils aggressivitet og Hilary som alltid kom med dumme replikker.

Musikk
I 1990 danset alle til Kaomas «Lambada». Milli Vanilli sjokkerte oss med at de slett ikke sang selv, og vi sang på «Do They Know It's Christmas» til langt utpå våren.

Film
Dette året dro jentene med seg gutta på «Pretty Woman» og gutta dro med jentene på «Die Hard 2». Vi lo av «Home Alone», og mange sovnet da de så «Danser med ulver».

1991

TV
Dette året startet «Steg for steg», hvor vi møtte den folkelige familien Lambert og den pene familien Foster. Vi ble dessuten kjent med «Blossom», som viste oss at også mindre pene jenter kunne slå an på TV.

Musikk
I 1991 hørte vi på Vanilla Ices «Ice Ice Baby» og Right Said Fred fortalte oss at «I’m Too Sexy». 1991 vil dessuten huskes for vårt første møte med Celine Dion og hiten «Where Does My Heart Beat Now».

1992

TV
Mange fransklærere kan takke «Helene og gutta» for mange av elevene sine. Her møtte vi en finsete jentegjeng som ble kjærester med en gjeng tøffe gutter som spilte i band.

Musikk
I 1992 ble vi kjent med Ace Of Base og sangene «All The She Wants» og «Wheel Of Fortune». Fra Danmark møtte vi Michael Learns to Rock, og vi støttet mannen i gata med «The Actor». Vi danset tett til en dopfri Whitney Houston i «I Will Always Love You».

1993

TV
Dette året traff «Mot i brøstet» alle norske hjerter. Av en eller annen grunn er ikke Henrys gule tøfler, Nils’ Cola-drikking og Karls sinneutbrudd like morsomme i dag.

Musikk
I 1993 syntes vi at «2 Unlimited» var kjempekule da de sang «No, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, there’s no limit» og da Dr. Alban sang så fort at våre tunger krøllet seg i «Sing Hallelujah».

Film
Dette året så alle Sharon Stone krysse beina i «Basic Instinct» og alle trodde vi kunne gjenskape dinosaurene etter å ha sett «Jurassic Park».

1994

TV
Det er kanskje en grunn til at vi husker «Seinfeld», mens «Sister, Sister» har gått i glemmeboksen. I sistnevnte møter vi tøffe Tia og snobbete Tamera som oppdager at de er tvillinger.

Musikk
Dette var det store OL-året, og Sissel Kyrkjebø ga alle nordmenn en tåre i øyekroken med «Se ilden lyse». Mariah Carey og All-4-One fikk oss til å danse tett med drømmekjæresten da de sang henholdsvis «Hero» og «I Swear». I tillegg digga vi Rednex’ countrylåt «Cotton Eye Joe» og Flaca To Da Bones «Even If The Rain».

Film
Jim Carrey hadde fortsatt ikke blitt en seriøs skuespiller i 1994, og han gjorde mye rart med ansiktet i både «Ace Ventura», «Dum og Dummere» og «The Mask».

1995

Musikk
Midt på 1990-tallet hørte vi på den tøffe Shaggy som sang «Boombastic» og den søte Cecilia Vennersten som sang «Det vackraste». Gompie fikk hele verden til å synge «Who the fuck is Alice» hver gang vi hørte Smokies «Living Next Door To Alice», og Scatman John fikk oss til å synge «I’m a Scatman – ski-ba-bop-ba-dop-bop».

1996

TV
Dette var året vi først møtte gjengen i «7th Heaven», med den kristne pastorfamilien Camden som viste oss at det er mulig å leve et lykkelig liv uten alkohol, utenomekteskapelig sex og det som verre er.

Musikk
I 1996 sang Babylon Zoo om «Spaceman» og Hanaumi om «Fisherman’s Net». Skee-Lo rappet at han skulle ønske han var litt høyere, mens fetterne til Michael Jackson ville gi oss «Anything» for kjærlighet.

Likevel er det to fenomener som blir stående som symbolet på 1996: Los Del Rio med «Macarena» og Spice Girls inntreden i våre liv med «Wannabe».

Film
Dette året gjorde Madonna sitt for at folk skulle mislike musikaler med «Evita», og alle ble redde for romvesener etter «Independence Day».

1997

Musikk
Alle nordmenn med respekt for seg selv kjøpte Elton Johns «Something About The Way You Look Tonight/Candle In The Wind 1997» - selv om det bare var den sistnevnte vi hørte på. 1997 var året Aqua overbeviste oss om at det var kult med sanger om Barbie, og Hanson «MMMBop»et sommeren igjennom. Dessuten fikk Sash oss til å synes det var kult å skrike «Ecuador».

Film
I 1997 stormet vi til kinoen for å se «Men in Black» og «Titanic». Vi stormet derimot ikke til kinoen for å se «Spiceworld».

1998

Musikk
Dr. Bombay hadde intelligente tekster i «Calcutta (Taxi Taxi Taxi)» og «SOS (The Tiger Took My Family») og E-Type viste oss puppedamer i «Angels Crying». Alle Manchester United-fans kjøpte dessuten «Sign Up For The Champions».

1999

Musikk
Dette var året vi møtte mange av artistene som fremdeles ligger på musikklistene. Christina Aguilera sang «Genie In A Bottle», Westlife sang «If I Let You Go» og Britney Spears sang «...Baby One More Time». I mai hørtes Vengaboys’ «Boom Boom Boom Boom» fra alle russebusser.

Film
Det siste året i årtusenet ble litt dårligere etter å ha sett «Wild Wild West». Amerikanerne tisset visstnok i buksene av «The Blair Witch Project», og voksne så tegnefilm på kino med «South Park: Bigger, Longer & Uncut».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere