RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husker du denne mannen?

Foto: DAVID BUIMOVITCH (Afp)
Sist oppdatert:
Knesset-medlem omtaler komaskulpturen som «sykelig kikkermentalitet».

Ariel Sharon har ligget nesten fem år i koma. En skulptur av en sengeliggende Sharon skaper sterke reaksjoner.

Tidligere statsminister i Israel, Ariel Sharon, har ligget i koma siden han fikk et kraftig hjerneslag i januar 2006.

Det er kunstneren Noam Braslavsky som stiller ut en skulptur a Sharon, liggende i sykesengen. Skulpturen er i naturlig størrelse.

Sterke reaksjoner
Sharon har imidlertid øynene åpne, noe som antyder at han ikke ligger i koma. Sharon-skulpturen er hovedattraksjonen i en større utstilling i Tel Aviv.

Men skulpturen har skapt sterke reaksjoner blant medlemmer av Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen.

Knesset-medlem Yoel Hasson omtaler skulpturen som «sykelig kikkermentalitet», melder CNN.

- Jeg mener det er en billig måte for en kunstner å skape blest rundt sin egen utstilling. Det er ingenting som er positivt ved det, og det er ikke noe kunstnerisk over det. Han valgte å fremstille Sharon i et svakt øyeblikk. Jeg forstår det ikke og setter ikke pris på det, sier Hasson i en uttalelse.

Gir muligheten til å sørge
Kunstneren forsvarer imidlertid kunstverket og hevder det gir israelerne en anledning til å sørge over den tidligere statsministeren.

- Det er et semi-mausoleum av Ariel Sharon, som gir folk i Israel muligheten til å sørge. Israel fikk aldri sjansen til å sørge, og det er nesten blitt en slags tabu som ingen vil røre, sier Braslavsky til CNN.

Braslavsky innser at kunstverket er omstridt i Israel, men påpeker at hensikten er å få folk til å snakke om Sharon.

Sharon var en splittende figur i israelsk politikk. Han var en forkjemper av å utvide den israelske bosettingen i de palestinske områdene. Men i 2005 iverksatte han en militær og sivil tilbaketrekning fra bosettingen på Gazastripen.

Lang politisk karriere
Sharon hadde en lang politisk karriere bak seg. Han ble første gang valgt inn på Knesset i 1973 for partiet Likud. Ett år senere ble han sikkerhetsrådgiveren til statsminister Yitzhak Rabin.

Noen år senere ble han igjen valgt in på Knesset. I 1977 ble Sharon landbruksminister, og han tok initiativet til 230 bosettinger i de palestinske landområdene.

Sharon har hatt en rekke ministerposter i ulike regjeringer, deriblant forsvarsminister og minister for nasjonal infrastruktur. Han ble valgt til statsminister i februar 2001. I 2005 brøt han med høyrepartiet Likud, som han var med på å grunnlegge på 1970-tallet. Han dannet det nye Kadima-partiet.

Sharon ble rammet av flere små slag i et års tid før han til slutt endte i koma vinteren 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere