Hussain-saken: Nektet straffskyld på alle punkter

TILTALT FOR TRUSLER: Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah møtte som tiltalt i Oslo tingrett mandag morgen.

TILTALT FOR TRUSLER: Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah møtte som tiltalt i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

- Spørsmålet er om ytringene representerer trusler, sier Ubaydullah Hussains forsvarer.

27.01.14 13:47

OSLO (NTB og Nettavisen). Ubaydullah Hussain (28) nektet straffskyld på alle tiltalepunkter da saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Den tidligere lederen for organisasjonen Profetens Ummah er tiltalt for trusler mot navngitte journalister, jøder og en forfatter.

Tema for saken er hvor grensen går mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger.

Fem tiltalepunkter
Tiltalen ble lest opp av statsadvokat Carl Fredrik Fari. Hussain nektet straffskyld på alle fem tiltalepunkter. Han stilte med sin forsvarer, advokat John Christian Elden, ved sin side.

Ifølge tiltalen skal Hussain ha truet en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar i oktober 2012 med følgende utsagn: «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden». Ifølge tiltalen har han også sendt truende eposter til to journalister, samt ha kommet med hatefulle ytringer mot jøder på internett.

Han er også tiltalt for å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning. Hun har ikke ønsket å forklare seg av frykt for represalier, opplyste Fari da rettssaken startet mandag.

Saken er beregnet avsluttet fredag 31. januar, men både aktor og forsvarer regner med å være ferdig allerede torsdag. Det skal føres ni vitner i saken, hvorav to fra Antirasistisk Senter. Rettens formann er tingrettsdommer Dagfinn Grønvik, melder NTB.

Tilleggstiltale
Den opprinnelige tiltalen besto av fire tiltalepunkter. I tillegg har statsadvokaten tatt ut tilleggstiltale mot Hussain etter at han skrev det politiet mener er en hatytring mot den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden (31) på Facebook.

- Hun har ikke ønsket å forklare seg av frykt for represalier, sa Fari i sitt innledningsforedrag mandag.

I november i fjor skrev Hussain på Facebook at Aden burde vært steinet til døde «da praktisering av homofili skal straffes med døden.»

Forfatteren, som har stått åpent fram som lesbisk, ble 8. november i fjor overfalt og slått av to somaliske kvinner på gaten i Oslo da hun var på vei til Aschehoug forlag.

Hun har forklart at hun ikke kjente dem og at de ropte til henne på somalisk at hun var en skam for somaliere.

Streng kontroll
Sikkerhetskontrollen var streng i forkant av rettssakens første dag. Alle som skulle inn i rettssalen, måtte gå gjennom en metalldetektor slik de blant annet måtte under rettssaken mot mulla Krekar.

Både presse- og tilhørerbenkene var fullsatt da saken startet klokka 9. Dommeren gjorde det klart at det er tillatt med lyd- og TV-opptak inntil bevisførselen begynner med avhør av vitner.

Hussain forklarte seg først for dommeren før aktor fikk ordet. Han stilte i tradisjonell drakt og forklarte seg greit på tydelig norsk. Krekar brukte tolk i sin sak.

Han mente det han sa og skrev ble blåst opp i mediene og hadde dette å si om norsk ytringsfrihet:

- Ytringsfriheten dere er så stolte av
- Ytringsfriheten som dere er så stolte av, blir begrenset når vi muslimer skal prate.

Nylig ble det kjent at at han meldt seg ut av den islamistiske organisasjonen han ledet, Profetens Ummah. Hussain, som kan Koranen utenat, forklarte at han nå vil arbeide på andre måter for islam.

Foto: Helle Frost

«Heksejakt»
I en e-post før rettssaken forklarte Ubaydullah overfor flere medier at han nå ønsker å hjelpe den muslimske ummah på andre måter.

«Jeg tror at Profetens Ummah har vært med på å styrke vår tro og praktisering av Islam. Profeten Ummah består forsatt i dag, men har ingen offentlige aktiviteter. Hvordan gruppen vil operere i fremtiden er for meg uviss. Vi/jeg har vært under sterk heksejakt fra norske myndigheter, politiet, pst og media som har gjort sitt ytterste for å gi et negativt bildet av meg som person, og ikke minst Profetens Ummah. Dette såkalte presset har, takket være Allah, ikke gjort annet enn å styrke oss som muslimer. Uansett gruppering, er muslimenes standpunkt forsatt at Norge og resten av den vestlige verden må stoppe den fysiske og ideologiske krigføringen mot Islam. Og enhver muslims mål er å leve i en verden styrt av Islamske lover», skriver Hussain i e-posten.

Også i mars i fjor sa Hussain at han trekker seg som leder i organisasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.