RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva betyr "Ringenes Herre" for deg?

(Filmweb)
Dette er et av spørsmålene en gruppe forskere nå ønsker å få svar på. Tror du det en sammenheng mellom fantasifilmer og virkeligheten? Si din mening her.

Om ikke lenge kan vi nyte den siste filmen i ”Ringenes Herre”-triologien. Dette er bare en av mange fantasifilmer vi har fått servert det siste året, og nå skal engelske forskere finne ut hva filmen og oppstyret forteller om virkeligheten, skriver Forskning.no.

Kart over virkeligheten
Forskerne som holder til ved University of Wales skal samle inn betraktninger fra publikum i 20 land som grunnlag for sin undersøkelse.

- Målet er å finne ut hva fantasifilmer betyr for folk i dag. Er de bare ren underholdning, eller en slags kart over den virkelige verden? Kan de være bilder på hvordan vi oppfatter livene våre, og det gode og vonde i vår egen virkelighet, sier Martin Barker til Forskning.no.

Hvordan forstår vi ”Ringenes Herre”?
Det hele startet med at Barker fikk en e-post med tittelen ”Frodo has failed”. Som vedlegg lå et bilde av George Bush med den ene ringen på fingeren.

- Innhold og mening fra filmen har lekket inn i vår virkelighet, sier Barker. Og det finnes mange flere lenker mellom de to verdenene. Posteren til den siste filmen minner for eksempel mye om kristne middelalderbilder. Nå vil vi finne ut hvordan folk forstår Ringenes Herre-trilogien.

Flere argumenter for å se filmen
Forskerne mener at ”Ringenes Herre”-filmene har blitt oppfattet og presentert på ulike måter.

- Måten filmen blir beskrevet og presentert på sier noe om hva den betyr for publikum, sier Barker. Da den første delen kom, var boka veldig sentral. Man diskuterte for eksempel om filmen var tro mot den egentlige historien. Nå ser det ut til at fokuset er forandret.

Det har dukket opp andre argumenter for hvorfor filmen bør sees. Nå blir den framstilt som et epos, og man er kanskje opptatt av størrelsen på fortellinga og de moralske dimensjonene. Historien om den lille mannen mot verdens ondskap er blitt et viktig aspekt.

100.000 deltakere
For å samle inn publikums tanker om den siste filmen skal hvert av deltakerlandene få tilgang til et spørreskjema som legges ut på nettet. Forskerne regner med at de vil få inn minst 100.000 svar. Dette spørreskjemaet vil også bli tilgjengelig for norske brukere.

Ved hjelp av disse spørreskjemaene kommer forskerne til å spørre om blant annet hvor folk mener Midgard egentlig ligger, når de tror historien foregår og hva slags sammenheng historien har med verden de selv lever i.

De skal også ringe til noen av de som har sett filmen for å få detaljerte svar på noen av spørsmålene.

Forskningsresultatene legges ut på nettet når de er ferdige rundt juletider i 2004. Under finner du en lenke til nettstedet der spørreskjemaene skal legges ut.

Lord of the Rings Research

Kilde: Forskning.no

Hva mener du, er det en sammenheng mellom fantasifilmer og virkeligheten? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere