RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva betyr moteuttrykkene?

Vi leser stadig motesaker med uttrykk som haute couture og pret-a-porter. Men hva betyr det egentlig?

(SIDE2): Ifølge ordbøkene betyr mote rådende smak og stil, eller herskende og tidstypisk smak. Mote er noe som er moderne.

Den moderne definisjonen av mote oppstod i Paris på 1850- tallet. Da oppstod også ordene haute couture og pret- a- porter.

Haute Couture betyr direkte oversatt høyeste motekunst fra de fornemme franske motehus. Klærne kommer fra ideer fra den kunstneriske ansvarlige for motehuset og er utført av ansatte i husets ulike syatelierer. Antrekkene lages i ett eksemplar til visning av sesongens nye kolleksjoner. Senere kan de samme modellene bestilles av kunder som får dem sydd etter egne mål.

Pret- a- Porter kan oversettes med «klar til å bæres» eller «klar til å ha på». Haute couture- motehusenes pret-a- porter- kollekjsoner bygger på haute couture-kollksjonene, men er enklere og mer markedsrettet. Mens haute couture finnes i en størrelse, lages pret-a- porter i ulike størrelser. Ved at klærne er markedsrettet vil det si at antrekkene kan kjøpes på kjedebutikkene som for eksempel Hennes & Mauritz og Bik Bok.

Kolleksjon er en samling eller vareprøve. En kolleksjon er laget av motehusene til en bestemt sesong. Haute couture-motehusene i Paris presenterer sine kolleksjoner for pressen to ganger i året. I januar vises vår-og sommerkolleksjonene, og i juli går modellen over catwalken antrukket høst-og vinterkolleksjonene.

I motebildet nå om dagen skrives det ofte om retro-stil. Retro betyr bakover, og vil si en klesstil som blir tatt opp igjen. Akkurat nå kan vi se at både farger, tilbehør og klær fra 50- til 80-tallet er in igjen.

LES MER OM MOTE OG SKJØNNHET HER.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere