Hva blir det neste?

Foto: (TV3)

Vil du ha pupper og sex eller uskyldig kjærlighet på TV?

(SIDE2): Antall realityserier på TV øker stadig, uten at det gjør folk lei på noen måte.

«Farmen», «Jakten på Kjærligheten», «Robinson», «Paradise Hotel» og «71° Nord» - for å nevne noen - ruller og går hos TV-kanalene, uten at seertallene daler. Tvert om faktisk.

Siste nytt? Sjekk forsiden av Side2 akkurat nå!

Rekorder
Som eksempel kan sistnevnte brukes - serien der vanlige mennesker strever seg gjennom konkurranser og oppgaver og oppover vårt langstrakte land. Det er spilt inn 11 sesonger av «71° Nord», og i fjor satte serien ny seerrekord, med over 830.000 seere per episode. I vår har nordmenn sittet klistret til skjermen for å se både den norske og danske versjonen av «Paradise Hotel».

Men hva vil vi ha da - pupper og skandale eller røde roser i kinnene og uskyldig forelskelse? Og hvor skal det ende i tilfelle?

- Svaret er at realitysjangeren er blitt så stor og allsidig at den rommer alt fra «Da Damene Dro» til «Paradise Hotel», sier medieviter og informasjonsmedarbeider i TV 2, Alex Iversen, til Side2.

MTVs verden
Ifølge Iversen hadde realitysjangeren sin spede begynnelse på MTV, med serien «Real World» i 1993. Og MTV har fortsatt å videreutvikle realitysjangeren. De siste årene har kanalens produksjoner «Laguna Beach», «The Hills» og sist ut, «The City», trukket seere, og gjort hovedpersonene til paparazzikjendiser, med reklamejobber, kleskolleksjoner og store summer på konto.

Vil den samme utviklingen komme til Norge?

- Det skal bli spennende å se, så langt har vi ikke noe som ligner på «The Hills» eller «The City» i Norge, sier Iversen.

- Men det er langt fra umulig at noen vil ta tak i det og forsøke.

Dokusåper
Har man aldri sett MTV-seriene før, så er det vanskelig å vite om er det er fiksjon eller dokumentar. Seriene kjennetegnes nemlig av at de ved første øyekast ser ut som en dramaserie, mens de i virkeligheten er en slags dokusåper.

- Det som imidlertid skiller disse seriene fra de fleste dokusåper er at dramatiseringen er langt mer intens. Det er ikke så godt å si hva som er dokumentarisk og hva som er fiksjon. På mange måter har MTV laget seg en egen sjanger.

Feel good og bad
Det første nordmenn husker fra realityvirkeligheten i Norge, er «Big Brother». En gjeng mennesker ble sperret inne i en hermetikkboks av et hus, der de drakk og lå med hverandre og ellers bidro lite for å endre verden. Det ble i enkelte kretser ramaskrik, og det ble snakket om søppel-TVs innmarsj.

- Det er riktig at reality startet som litt «feelbad», i betydningen utstemming og intriger. Men det skal også sies at da reality dukket opp for ti år siden, ble den opplevd som en veldig kontroversiell sjanger og mange opplevde den nok mer som feelbad enn det den var, sier Iversen.

Så, for noen år siden, dukket «Tufte» og «Jakten på Kjærligheten» opp - joviale mennesker som bare gjorde sitt beste - og veldig likandes var de stort sett alle sammen. Reality som feel-good var blitt en realitet.

Plass til alt
- Sannheten er at vi i dag har mange ulike typer reality-TV, som lever godt side ved side av hverandre. Så lenge det som blir vist er godt og engasjerende TV, så tror jeg det er plass til ganske mye reality før folk blir lei. Til sammenligning er det ingen som spør om det er for mye drama på TV.

Iversen sier det er tydelig at alle typer reality er like populære som før.

- Det er helt åpenbart. Bare å se på «Farmen», «Robinson», «Paradise Hotel», «Da Damene Dro» og «Jakten på Kjærligheten». Tallene viser jo helt tydelig at seerne er interessert i denne type TV.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.