*Nettavisen* Nyheter.

Hva bør du velge?

Foto: (Foto: Mediehuset Nettavisen)

- Velg magert er ekspertenes råd, men vet du hvilke av disse rømmeproduktene som inneholder minst fett?

25.02.09 14:15

(SIDE2): Stadig vekk dukker det opp nye typer i butikken. Kesam mager, rømmekolle, Crème Fraîche med sjampinjong og matyoghurt er bare noen av typene.

Men hva er forskjellen og er det egentlig like bra og så mye lettere som vi tror? Vi sjekket innholdet i de ulike typene og det er store forskjeller på kaloriinnholdet. Så får du bare smake deg fram til hva som fungerer best for deg.

Her fins både yoghurt, rømme og Crème Fraîche. de kan i noen tilfeller brukes til det samme, men har også ulike bruksområder.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hva er forskjellen?
Rømme er sur fløte og Crème Fraîche er en tykk fløte som er syrnet med en bakteriekultur. Hovedforskjellen på rømme og Crème Fraîche er at rømmen ikke er homogenisert. Derfor egner Crème Fraîche seg til koking, noe rømme ikke gjør fordi den lett sprekker ved koking.

Yoghurt er et melkeprodukt av høypasteurisert melk som er syrnet ved hjelp av bakteriekultur. Navnet yoghurt kommer fra det tyrkisk ordet «yoghurt» som betyr «gjæret melk».

Er det egentlig lett?
Regelen for å kalle et produkt for «lett» er at energiinnholdet skal være minst 30 prosent lavere enn originalproduktet. Allikevel kan du lett bli lurt fordi noen produkter i utgangspunktet er fete.

- Når det gjelder rømme, kesam og Crème Fraîche vil jeg anbefale magert - siden dette er kilder til mettet fett. I alle fall om du bruker det ofte er det mye å spare ved å velge magert. Det har jo kommet magrere Crème Fraîche også så det er lurt og velge en magrere variant.

Også på rømmen bør du spare kalorier og usunt fett, men det betyr ikke at du ikke skal bruke de helfete produktene den ene anledningen det ikke kan byttes ut med magert. Alt handler om mengder og hyppighet, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no.

Også matfaglig konsulent hos Grete Roede, Rannveig Førland anbefaler de magreste typene.

- Velger du de magreste meieriproduktene får du i deg mindre fett, men like mye vitaminer og mineraler.

- Seterrømme inneholder 35 prosent fett mens Sans Kesam mager inneholder kun 1 prosent fett. Det er med andre ord mye fett å spare hvis ved å ta de riktige valgene. Grete Roede anbefaler de letteste meieriproduktene. Sans er en serie lette meieriprodukter. Sans Kesam, Sans Crème Fràiche og Sans Ekstra Lett Rømme er gode erstatninger til lettrømme og seterrømme. I motsetning til lettrømme som inneholder 20 prosent fett er det kun 10 prosent fett i ekstra lettrømme. Et enda magrere alternativer er Kesam Original med 8 prosent fett eller Kesam Mager med kun 1 prosent fett.

Hvor fett er det?
Spiser du 100 gram seterrømme så får du i deg 335 kcal. Det er mer enn hvis du spiser en cheeseburger fra McDonalds. Den inneholder nemlig «bare» 300 kcal.

Fettet i disse produktene er mettet fett og de offentlige anbefalingene forteller oss at vi bør begrense inntaket av dette betraktelig. . Det varierer også hvor mye proteiner og karbohydrater som fins i de ulike produktene.

Les saken: Den feteste burgeren

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Med i listen under er produsentenes innholdsfortegnelse og hva de anser for å være de beste bruksområdene for produktet. Rangert etter kaloriinnhold. Dette var alle typene vi fant i en tilfeldig utvalgt MENY-butikk.

Det magreste produktet (Sans Kesam Mager) hadde et kaloriinnhold på 74 kcal, mens det feteste produktet (Økologisk Røros Rømme) hadde et kaloriinnhold på 369 kcal. Ifølge produsentene har de omtrent samme bruksområde.

Sans Kesam Mager
Bruksområde ifølge produsenten: Dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk, desserter eller frisk frukt. Kesam kan ikke kokes.
Ingredienser: Skummet melk, melkesyrekultur og løpe (mikrobiell)
Næringsinnhold per 100g:
74 kcal
protein 12,0 g
karbohydrat 4,3 g,
fett 1,0 g
kalsium 90 mg (11%)'
riboflavin 0,2 mg (13%)'.

Sans Ekstra Lett Rømme Tine
Bruksområde ifølge produsenten: I dressing, som dip, i saus eller suppe.
Ingredienser: Helmelk, kremfløte og melkesyrekultur
Næringsinnhold per 100g:
116 kcal
protein 2,8 g
karbohydrat 3,8 g
fett 10,0 g
kalsium 100 mg

Sans Kesam Original
Bruksområde ifølge produsenten: Egner seg godt til dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk, desserter eller frisk frukt.
Ingredienser: Helmelk, melkesyrekultur og løpe (mikrobiell)
Næringsinnhold per 100g:
116 kcal
protein 6,2 g
karbohydrat 4,8 g,
fett 8,1 g
kalsium 90 mg (11%)'
riboflavin 0,14 mg (9%)'

Matyoghurt fra Tine
Bruksområde ifølge produsenten:
Ingredienser: helmelk, skummetmelkpulver, melkeprotein, yoghurtkultur, pesteurisert og homogenisert før syrning.
Næringsinnhold per 100g:
120 kcal
protein 5,8 g
karbohydrater 6 g
fett 8,1
kalsium 145 mg

Sans Crème Fraîche Naturell
Bruksområde ifølge produsenten: Varme og kalde retter, til sauser, supper, gryteretter, dressinger og desserter.
Ingredienser: Helmelk, fløte, modifisert maisstivelse (E1442), emulgator (E 471), stabilisator (E 440, E 412) og melkesyrekultur.
Næringsinnhold per 100g:
125 kcal
protein 3 g
karbohydrat 5,6 g,
fett 10 g
kostfiber mindre enn 0,1g
natrium 0,04g

Lett Crème Fraîche Sjampinjong Tine
Bruksområde ifølge produsenten: Kan kokes. Passer som smaksforsterker i sauser, supper og gryter eller som pastasaus.
Ingredienser: Helmelk, fløte, 10 % sjampinjongtilsetning (sjampinjong, salt, gjærekstrakt, løk, aroma, persille, hvit pepper, stabilisator (xantangummi E 415), hvitløk, konserveringsmiddel (kaliumsorbat E 202)), modifisert stivelse (hydroxypropyldistivelsesadipat E 1442), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer E 471), stabilisator (pektin E 440, guarkjernemel E 412) og melkesyrekultur.
Næringsinnhold per 100g:
178 kcal
protein 3,0 g
karbohydrat 4,9 g
- hvorav sukkerarter 4,9 g
fett 16,3 g
- hvorav mettede fettsyrer 10,1 g
kostfiber mindre enn 1,0 g
natrium 0,4 g
kalsium 85 mg

Lettrømme fra Q meieriene - 18%
Bruksområde ifølge produsenten: bakverk, dressinger og kalde sauser.
Ingredienser: fløte, melkesyrekultur
Næringsinnhold per 100g:
185 kcal
protein 2,8 g
karbohydrater 2,8 g
kalsium 100 mg
vitamin A
riboflavin

Lettrømme Tine
Bruksområde ifølge produsenten: Tilbehør til kjøtt- og fisk, og som basis i dressinger og dipper.
Ingredienser: Helmelk, kremfløte og melkesyrekultur.
Næringsinnhold per 100g:
205 kcal
protein 2,7 g
karbohydrat 3,6 g
fett 20,0 g
kalsium 95 mg (12 %')
vitamin A 270 µg (34 %')
riboflavin (vit B2) 0,15 mg

Seterrømme Tine
Bruksområde ifølge produsenten: Passer utmerket til spekemat
Ingredienser: Kremfløte tilsatt melkesyrekultur
Næringsinnhold per 100g:
335 kcal
protein 2,2 g
karbohydrat 2,9 g
fett 35,0 g
kalsium 80 mg (9 %')
vitamin A 487 µg (61 %')
riboflavin (vit. B2) 0,14 mg (9 %')

Økologisk Røros Rømme
Bruksområde ifølge produsenten: sauser, dip, supper, salatdressing
Ingredienser: Økologisk fløte, melkesyrekultur.
Næringsinnhold per 100g:
369 kcal
protein 2,1 g
fett 39 g
karbohydrater 1,5 g

(Kilde: Tine, Q-meieriene, MENY, wikipedia)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag