RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er svært få mennesker som kjenner strategien til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.
Det er svært få mennesker som kjenner strategien til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: - (Afp)

Hva er egentlig IS' strategi?

Forsker på militante, islamistiske bevegelser, Anne Stenersen, forsøker å besvare det vanskelige spørsmålet.

Den islamske stat (IS) har påtatt seg skylden for det grufulle terrorangrepet i Paris, som krevde 129 menneskeliv. Samtidig har Russland bekreftet tirsdag formiddag at det russiske passasjerflyet som styrtet i forrige måned, ble rammet av et terrorangrep. 224 mennesker mistet livet.

Mest sannsynlig er det IS som står bak begge angrepene.

Terrorangrepene har endret det storpolitiske spillet til stormaktene, og Frankrike, Russland og USA intensiverer nå kampen mot IS i Syria og Irak.

Mange stiller seg nå spørsmålet om hvorfor IS velger en strategi som tilsynelatende vil slå ekstremt hardt tilbake på dem selv.

- Hva vet vi om IS’ strategi?

- Det er et veldig viktig og vanskelig spørsmål å svare på. Vi har ikke mange kilder innad i IS, så deres strategiske tenkning vet vi lite om. Det man kan si om dette, vil være basert på hvordan man kjenner andre lignende grupper. Al-Qaida og IS har en del likhetstrekk, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Anne Stenersen, til Nettavisen.

Stenersen har spesialisert seg på de to islamistiske gruppene al-Qaida og Taliban.

Lørdag formiddag, dagen etter terrorangrepet i Paris, frigjorde Den islamske stat (IS) en skriftlig kunngjøring på fransk og arabisk (bildet) hvor de påtok seg skylden for terrorangrepet.

- Vil avskrekke
- Al-Qaida utførte flere internasjonale terrorangrep mot amerikanske mål. Jeg mener det var en klar strategi bak det, og det var at disse angrepene skulle fungere som en advarsel og en avskrekking. Angrepene mot Russland og Frankrike fungerer som en advarsel mot at landene engasjerer seg militært i Syria, sier hun.

- Det er min mest kvalifiserte gjetning på hva som foregår i hodene til IS-ledelsen. Det trenger ikke å være så veldig avansert tenkning i strategien. Dette handler rett og slett om å straffe dem som angriper, og de håper dette vil fungere som avskrekking.

- Man har hatt en motsatt tolkning, og det er at IS vil trekke Russland og Frankrike dypere inn i konflikten, og få dem til å sette inn bakkestyrker. Det tror ikke jeg noe på. Det vil være irrasjonelt. IS kontrollerer et territorium og de ønsker å ha det for seg selv.

Irrasjonelt strategi?
- Er det ikke irrasjonelt av IS å utføre terrorangrep som vil føre til en militær opptrapping mot dem selv, Stenersen?

- Utfra IS’ eget verdensbilde er det ikke nødvendigvis irrasjonelt. De ser på Vesten som en fiende som vil angripe dem uansett hva de gjør. Når det er en sånn holdning som ligger til grunn, kan man kanskje tenke seg hvorfor de tar sjansen på å utføre denne typen terroroperasjoner.

- Det er blitt diskutert mye om terrorgrupper og opprørsgrupper lar seg avskrekke og om de tenker rasjonelt. Og dette er nok en hendelse som bidrar til den debatten. Men det er viktig å forsøke å se verden fra deres ståsted.

FFI-forsker Anne Stenersen.

- Islam er under angrep
- Men hva er IS’ ståsted?

- Deres ståsted er at islam er under angrep og det er deres plikt å forsvare islam. Alt som skjer blir tolket ut fra det. Når Vesten bomber deres baser i Syria, så oppfattes det som et angrep på islam. Når de forsvarer seg utfører de sin religiøse plikt, og de har Gud i ryggen. Det kan forklare en oppførsel hvor de selv kanskje føler seg uovervinnelige. Det er ekstremt ambisiøst å utføre større terrorangrep mot Vesten. Man vet hva som ble reaksjonen etter 11. september-angrepene.

- Noen har lansert en teori om at IS har en baktanke med terrorangrepet om å skape enda mer hat mot muslimer i Europa, og dermed skape enda mer splittelse. Hva tenker du om den teorien?

- Jeg tror de er først og fremst opptatt av den umiddelbare trusselen mot IS’ eget territorium. De blir utsatt for en militær kampanje som har rammet dem kraftig. Det blir litt rart om de skulle tenke mer på hva som skjer internt i vestlige land. De er nok mer opptatt av å svare på angrepene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- En klar strategiendring
Terrorangrepene i Paris og bombingen av det russiske passasjerflyet symboliserer et klart veiskille i IS’ strategi.

- Tidligere har de fokusert på å vinne territorium i Irak og Syria, hvor de har forsøkt å få lokalbefolkningen på sin side ved tvang, men også ved å tilby dem tjenester. De har tidligere fungert som en lokal opprørsgruppe. Men de har hele tiden hatt en veldig anti-vestlig retorikk. De har siden 2014 oppfordret muslimer til å gjennomføre terror i Vesten, sier Stenersen.

Tidligere terrorangrep har imidlertid blitt stemplet som IS-inspirerte angrep, uten at IS-ledelsen har vært direkte involvert i verken planleggingsfasen eller selve handlingen.

- Forskjellen nå er at det virker som ledelsen har hatt en hånd med i spillet i de store angrepene som har vært nå. Og det er en klar strategiendring som kan potensielt få store konsekvenser.

Lukkede kilder
- Hvorfor er det så vanskelig å få tak i informasjon om IS?

- Det er noe som gjelder generelt for alle ekstreme, militante grupper. Vi forsker på åpne kilder, blant annet på kilder som gruppene selv legger ut på nett. Men dette er propaganda. De legger ikke ut informasjon om de interne diskusjonene i ledelsen. Av naturlige årsaker ønsker de ikke å avsløre sin militære strategi eller strukturen i organisasjonen. De har alltid en baktanke med det de legger ut på nett. Derfor vet vi såpass mye om IS’ propagandastrategi, men lite om de interne prosessene i organisasjonen.

- Vi visste også veldig lite om al-Qaida-nettverket i 2001. Det er først 14 år senere at vi får god kunnskap om hvordan ledelsen fungerte og hvordan de interne diskusjonene var. Det er blant annet basert på dokumenter som er funnet i Abbottabad, sier Stenersen, og henviser til Osama bin Ladens skjulested i Pakistan.

- Vil lede alle verdens muslimer
Stenersen sier at IS’ nærmeste mål trolig er å danne en stat i Irak og Syria med sunnimuslimsk dominans. De har allerede tatt kontroll over store områder i begge landene. I tillegg har IS støtte hos mange undergrupper i Nord-Afrika, Midtøsten og Asia, som de selv kaller kalifatets regioner.

- Det at de erklærer seg som et kalifat (islamsk stat red.anm.), betyr at de vil lede alle verdens muslimer. De mener de har rett til å utpeke en kalif (muslimenes øverste leder red.anm.) som alle verdens muslimer må slutte seg til. Og de som ikke gjør det, kan i verste fall bli straffet.

IS har blant annet fått al-Qaida på nakken, ettersom sistnevnte nekter å la seg underkaste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere