*Nettavisen* Nyheter.

Hva er epilepsi?

* Epilepsi er ikke en sykdom, men symptom på forskjellige tilstander som har det til felles at de leder til en anfallsvis funksjonsforstyrrelse i hjernen.

* Årsaken til epilepsien varierer fra person til person, og kan være nær sagt alle former for sykdom eller skade av hjernen. Epileptiske anfall har mange uttrykksformer fra små anfall du nesten ikke legger merke til som en ”rar smak i munnen” til store anfall som krampeanfall (GTK).

* Generaliserte anfall:
- Abscencer: Kortvarig episoder med bevissthetstap der pasienten plutselig stopper med det han holder på med og ikke svarer på tiltale. Absencene varer bare noen få sekunder og kan opptre mange ganger daglig. Sees oftest hos barn.

- Generaliserte tonisk-kloniske anfall (GTK): Pasienten mister bevisstheten, faller, stivner først i kroppen for deretter å få kramper både i armer og ben. Under anfallet vil pustebevegelsene stanse, det kan komme fråde fra munnen og av og til kan det være ufrivillig avgang av urin og avføring.

- Myoklone anfall: Kortvarig rykninger av et par sekunders varighet oftest i armene og skuldrene. Pasienten er bevisst under anfallet.

- Atoniske anfall: Pasienten mister plutselig kraften i kroppen og faller.

(Kilde: Norsk epilepsiforbund. Les mer på epilepsi.no.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.