RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er galt med denne byen?

Sist oppdatert:
I denne byen skal 17 ungdommer ha tatt sitt eget liv i løpet av ett år. Ryktene hevder ungdommene har inngått en selvmordspakt.

(YEYE): I den lille byen Bridgend i South Wales skal 17 ungdommer ha begått selvmord siden januar i fjor.

Ryster den lille byen
Selvmordene ryster det lille lokalsamfunnet. Bridgend er en liten kystby i sørlige Wales, med snaut 40.000 innbyggere.

Arbeidsledigheten i Bridgend er på 9 %, noe som gjør Bridgend til byen med en nest største arbeidsledigheten i Wales-distriktet. Historisk sett har Bridgend hatt en høy selvmordsrate, spesielt blant unge menn.

Bare unge mennesker
Alle de døde så langt har vært unge mennesker i alderen 15-26. Dale Crole var den første ungdommen som begikk selvmord. 5. januar i fjor tok han livet sitt i et forlatt varehus. Knappe to uker senere ble Croles venn, David Dilling (19), funnet død. 20 år gamle Thomas Davies, som var felles bekjent av Crole og Dilling, ble funnet død i en park to dager før begravelsen til David Dilling.

Les mer: Enda en jente funnet død

Siden den gang skal det ikke ha blitt registrert flere dødsfall inntil den 11. august. Da ble 17-åringen Zachary Barnes funnet omkommet. Han skal også ha vært en bekjent av de andre ofrene. Etter dette har altså hele 13 andre ungdommer blitt funnet omkommet, og bare siden midten av januar har hele tre unge mennesker blitt funnet døde i og rundt byen.


Var på nettsamfunn
Det er flere ting som gjør saken spesiell. Blant annet har de fleste av ungdommene hatt profiler på et nettsamfunn, opprettet egne minnesider for seg selv på nettet og mange av ungdommene er også bekjente eller gode venner.

Professor og leder for Seksjon for selvmordsforskning og –forebygging ved Universitet i Oslo, Lars Mehlum, er bekymret for hvordan nettet kan øke selvmordsrisikoen blant utsatte ungdommer.

- Vi er bekymret for at nettet kan medføre økt risiko og flere risikofaktorer. Nettet kan binde sammen personer som sliter med samme problemer på en uheldig måte. Negativ informasjon om selvmord og nettsider som hyller personer som har begått selvmord er bare et tastetrykk unna, sier Mehlum.

- Alvorlige problemer
Mehlum presiserer at selvmord som oftest begås av personer med alvorlige psykiske lidelser, slik som depresjon.

- Vanligvis henger selvmord sammen med at folk har en alvorlig psykisk lidelse, rusmisbruk eller at man har en svært vanskelig livssituasjon, forklarer han.

Kan være selvmordspakt
Flere britiske medier melder at det kan være snakk om at disse ungdommene skal ha inngått en form for selvmordspakt - en avtale som innebærer at alle som tar del i den skal ta sitt eget liv. Dersom det stemmer, er det ikke usannsynlig at det kan være flere som vurderer å ta sitt eget liv. (Artikkelen fortsetter under bildet)

- Selvmordspakter er ikke vanlige, men når de forekommer kan de utløse stor risiko for dem som er involvert. Når man har det tøft, er det naturlig å søke støtte og føle at man trenger å stå sammen med andre. Men ved en selvmordspakt kan man trekkes inn i et veldig utheldig samspill med andre mennesker. Når folk i samme situasjon møtes over nettet, øker det sannsynligheten for at flere kan samhandle på en mer risikodrevet måte. Folk som hver for seg ikke ville ha kommet i denne situasjonen, vil dermed kunne komme sammen og påvirke hverandre i en negativ retning, forklarer Mehlum.

- Har skjedd i Norge
Mehlum forteller til Yeye at det også i Norge har skjedd at flere personer har inngått en selvmordspakt.

- Det finnes, og vi har opplevd slike tilfeller. Det er ikke særlig utbredt, men det er fortsatt en risiko for at slike ting også skjer her til lands. Det kan skje alle steder; både i større byer og i små lokalsamfunn, forteller han.

- Ikke en «selvmordsby»
Innbyggerne i Bridgend insisterer på at de ikke bor i en «selvmordsby». Etter at nyheten om det siste dødsfallet kom, har byens gater vært stille og forlatte, skriver Sky News. (Artikkelen fortsetter under bildet)

- Smitteeffekt spiller inn
På en pressekonferanse fortalte foreldrene til ett av ofrene at de mener mediedekningen kan bidra til flere selvmord.

- Vi føler at mediedekningen kan trigge også andre unge mennesker som er sårbare og deprimerte til å ta sine egne liv. Vi føler at vår sønn ble påvirket av mediedekningen, og at det bidro til at han tok sitt eget liv, sa guttens mor.

Mehlum er spesielt bekymret over at mediedekningen av denne saken. Han er redd smitteeffekten kan overføres til norske ungdommer.

- For ungdommen kan selvmord være noe som rett og slett kan utløses av smitteeffekter, som at man blir inspirert av andre som har gjort det. Spesielt hvis det er en eller flere personer i nærmiljøet som har gjort det først eller dersom selvmordet blir formidlet gjennom massemediene, vil smitteeffekten kunne være stor. Noen ungdommer vil kunne føle at de kjenner seg igjen og tenke at «Jøss! Det var tøft gjort!». Ekstra ille blir det hvis det er en kjendis som tar livet sitt, forteller psykiatriprofessoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Melhum forteller at ungdom er spesielt utsatt.

- Blant ungdommer kan alle gruppetendenser påvirke. Det kan være alt fra hvordan man skal kle seg, til å ta valget om man skal leve eller dø. Men ungdom som er godt sosialt integrerte og som har venner som bryr seg, vil ikke være like utsatt. –Men i en hver befolkning finnes det personer som sliter med seg selv og som er på jakt etter meningen med livet. Det er da man kan bli fanget i av en stemningsbølge som den vi har hørt om fra Wales. Det kan bli såpass alvorlig at noen altså velger å ta sitt eget liv, forklarer han.

- Kan få hjelp
Lars Mehlum mener ungdommer her til lands har for lite kunnskaper om hjelpeapparatet og muligheter til å få hjelp når en sliter med psykiske problemer.

- Mange unge tror at dersom man får psykiske lidelser, blir deprimert eller sliter med hverdagen så er man fortapt. Det er man absolutt ikke. Man kan oppsøke hjelp og få løst problemene. De flest har fått med seg at også statsministre og fremtredende samfunnspersoner har hatt psykiske vansker som de har kommet seg gjennom etter å ha fått hjelp. Det kan også unge som sliter, forteller Mehlum.

Kjenner du noen som går med selvmordstanker? Slik kan du hjelpe

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere