RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er riktig om Ementors kapitalbehov?

Sist oppdatert:
Arne A. Jensen sier en ting, Åge Korsvold sier enn annen og i sommer fikk iMarkedet helt andre opplysninger fra finansdirektør Ole Mjåtvedt (bilde). Men hva stemmer
På ettersommeren startet emisjonsspekulasjonene rundt IT-selskapet Ementor. Da avviste finansdirektør Ole Mjåtvedt på det sterkeste at det ville komme noen emisjon i Ementor. Tre måneder senere var situasjonen plutselig helt annerledes. Som kjent valgte Ementor å annonsere sine emisjonsplaner på kvartalspresentasjonen for tredje kvartal.

Hva har skjedd i mellomtiden?

Kapitalkrevende likevel

Etter andre kvartalsrapport spurte flere analytikere og vi i iMarkedet Mjåtvedt om egenkapitalbehovet til Ementor. Årsaken var ganske enkelt at IT-selskapet nærmet seg nivåene for tidligere emisjoner.

I sommer forklarte Mjåtvedt til iMarkedet at kapitalbindingen til Ementor hadde blitt lavere, slik at en emisjon ville være helt uaktuelt.

Etter kvartalspresentasjonen sa imidlertid Ementor-sjef Arne A. Jensen at kapitalbindingen til Ementor hadde blitt økt etter den sterke satsingen på områdene outsourcing og forretningssystemer.

Ementor-styreformann Åge Korsvold har også trukket frem omleggingen til de nye regnskapsreglene IFRS, som kommer fra nyttår.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv trekker Korsvold i tillegg frem at selskapet ikke tilfredsstilte lånebetingelsene (covenants) etter at endringer av bankgjelden ble gjennomført i sommer. Brudd på covenants ble avvist som et problem av Mjåtvedt for kun kort tid siden.

Andre toner

Nå sier Mjåtvedt at forholdene rundt Ementors kapitalbinding har flere aspekter. Mens det i 2001 var en stor kapitalbinding til store maskinvareprosjekter, som hjemme-PC-ordningene, er kapitalbindingen innenfor dette feltet falt de siste årene.

Innenfor Ementors vekstområdet, business solution og outsourcing, er imidlertid kapitalbindingen økt, sier Mjåtvedt. De store prosjektene innenfor forretningsløsninger er kapitalkrevende. Det er også outsourcingsdelen når den vokser slik som nå.

- Vi har gjort en analyse av den strategien som vi har lagt. Vi vil ligge på et litt høyere nivå i 2005 og 2006 i alle fall hvis veksten fortsetter, sier Mjåtvedt til iMarkedet, knyttet til konsekvensene av kapitalbindingen for den økte satsingen på outsourcing og business solution.

Må investere mer

Mjåtvedt sier videre til iMarkedet at Ementor må øke investeringstakten i første halvår 2005. Selskapet skal blant annet kjøpe nettverk, kjølingsløsninger og servere til datasentralene i Norge og Danmark.

Dette, sammen med problemer rundt en dansk husleiekontrakt, kan altså tære på kontantene fremover.

Som tidligere meddelt, vurderer Ementor å ta en avsetning på 40 millioner kroner på en husleiekontrakt i Danmark.

- Vi har bedt de (den danske avdelingen red. anm.) om å se på muligheten for å pakke seg tettere sammen og leie ut restene, sier Mjåtvedt, som videre sier at det er "relativt vanskelig" å få leid ut lokalene.

Mjåtvedt sier også Ementors husleiekontrakten på Skøyen har varighet ut til 2012.

Problemene rundt ny regnskapsregler

De nye regnskapsreglene, IFRS, er trukket frem som en annen årsak til emisjonen i Ementor. Korsvold & Co. har gjentatte ganger at de må foreta en nedskrivning av det fremførbare underskuddet til neste år.

Mjåtvedt sier til iMarkedet at det er strengere krav til dokumentasjon i de nye IFRS-reglene. Ementor har hatt flere revisorselskaper inne for å se på saken, men har ikke fått noe entydig svar.

- Det er ikke noe praksis på dette, Vi får ulik informasjon fra de ulike revisjonsbyråene, sier Mjåtvedt.

Ifølge de nye regnskapsreglene må Ementor komme med "Convinsing evidence" på at de kan benytte det fremførbare underskuddet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere