Gå til sidens hovedinnhold

«Hva faen holder vi på med?»

Svensk politimann kaster seg inn i flyktningedebatten.

En svensk politimann i Lund i Sverige har skrevet et gripende innlegg om en gutt som forsøkte å ta sitt eget liv. Innlegget er postet på den offisielle Facebook-siden til Lund-politiet.

Nasjonaliteten til gutten er ikke oppgitt i innlegget, men mye kan tyde på at 16-åringen er et enslig flyktningbarn.

Innlegget har i skrivende stund blitt delt drøyt 42.000 ganger.

Politimannen, som omtaler seg selv som Tobbe, starter innlegget på følgende vis:

«For 25 minutter siden hengte du deg selv. 16 år gammel, bare et barn. Men som en ufattelig tilfeldighet kom din venn inn i rommet noen sekunder etterpå og lyktes med å løsrive deg fra løkken,» skriver politimannen Tobbe.

- Stakkars lille gutt
Videre skriver Tobbe om hvilke tanker han gjør seg underveis i ambulansen på vei til sykehuset med 16-åringen ved hans side.

«Stakkars lille gutt. Hva er det har opplevd av grusomheter i ditt liv? Hva er det du har vært gjennom som gjør at du har det så veldig dårlig? Din bakgrunn inneholder sannsynlig grusomheter jeg ikke engang kan forestille meg: et helvete som har ødelagt deg på innsiden og fylt et så ungt menneske med all denne angsten og uroen.»

«Du er ikke den første jeg treffer. Og du kommer absolutt ikke til å være den siste.»

- Ville skammet dere
Deretter går han til frontalangrep på innvandrerfiendtlige mennesker.

«Så, til alle med forutinntatte meninger om enslige flyktningbarn: Tenk om dere kunne ha fulgt med på et skift i politibilen og se det jeg har sett. Høre det jeg har hørt. Oppleve det jeg har hørt og føle det jeg har følt. Da tror jeg dere både hadde endret mening og skammet dere veldig.»

«Hva faen holder vi på med?»
Deretter retter han et spørsmål til hele menneskeheten, «Hva faen holder vi på med?», samtidig som han påpeker at vi alle deler én og samme planet, men likevel tillater en verden hvor en tre år gammel gutt drukner i Middelhavet på flukt fra krig. Han henviser til tre år gamle Aylan som druknet i forrige uke.

«Aldri slutter vi å skade våre medmennesker, og stadig starter vi nye kriser og katastrofer som resulterer i enda mer lidelse, krig, knuste skjebner, flyktningstrømmer og død. Nå for tiden, mer enn noen gang, burde vi alle stille oss det spørsmålet.»

8000 enslige flyktningbarn
Sverige og Tyskland er de to landene i Europa som tar imot flest asylsøkere. I 2004 mottok Sverige 388 enslige flyktningbarn. Ti år senere, i 2014, steg tallet til 7049 enslige flyktningbarn, ifølge tall fra det svenske Migrationsverket, skriver Jyllands-Posten.

Majoriteten av dem er fra Afghanistan Eritrea og Syria.

Sverige forventer å ta imot 8000 enslige flyktningbarn i løpet av 2015.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping