Hva gjør deg lykkelig?

Er det den store kjærligheten, en tur til Syden eller andre ting som gjør deg lykkelig? Les våre tips og si din mening.

22.03.04 10:40

Er det ikke litt naivt og dumt å tro at man kan bli lykkelig? Og hva er egentlig lykke?

Hva som er lykke er i høy grad noe du selv bestemmer. Sier du til deg selv at du ikke kan oppleve lykke før du har funnet ”drømmemannen”, kan du ende opp som en muggen fiskepudding! Her er noen tips om hvordan du kan finne lykken.

Lykke – vårt endelige mål
Folk gjør de underligste ting for å finne lykke - eller noe de tror er lykke. Å vite hva som er lykke for en selv, og at det kan være helt forskjellig fra andre, krever en viss innsikt. Noen ganger kan man bli så opptatt med alle mulige gjøremål at man tilslutt helt glemmer hvordan det hele startet, og hvorfor man gjør det man gjør, og hva som er målet.

Hva var intensjonen bak det hele? Og hvor bevisst er vi hva vi søker? Er det ikke litt naivt og dumt å tro at man kan bli lykkelig? Og hvis det er mulig, hvor lenge varer den, og hvor er den?

Kan den virkelig være innen rekkevidde, eller er det noe flyktig og uoppnåelig? Det er noe udefinerbart med lykke. Enhver må finne sin og gi den en form, stor eller liten. Lykke er vanskelig, og ting som er vanskelig kan være lett å gi opp.

I stedet setter vi oss mål som er mer konkrete og fornuftige, om det så gjør oss lykkelig eller ei. Det er lett å miste drømmer og håp på veien, og bestrebelsene etter lykken kan etter hvert bli ganske halvhjertede. For alle har vel opplevd den skjøre og sårbare siden av lykken, plutselig er den der og det bruser i kroppen, og i neste øyeblikk er den revet vekk, og etterlater seg noe vondt og trist. Så der står vi, med erfaringer som gjorde vondt, og i stedet for å reise seg og forsøke på nytt, vender man det ryggen.

Det blir som med kjærlighet og suksess – tør du ikke gjøre nye forsøk vil du heller ikke lykkes.

Det handler om å tørre
Selv om du har vært lur nok til å gjøre dine gleder enkle, er lykke forbundet med fare. Lykke, kjærlighet og penger er begrep alle stifter bekjentskap med, på både godt og vondt. Det volder oss hodebry, følelser og smerter som stresser enormt. Så nært, men likevel så fjernt. Så ilende vidunderlig deilig og grusomt smertefullt – begge deler er lykkens energi, i ytterste konsekvens. Kanskje ikke rart at mange lukker igjen for følelsene, og stenger de inne i et mørkt og stille rom langt inne i dypet av seg selv. Da slipper man iallfall å kjenne på det vonde og såre.

Hvor blir det da av de gode opplevelsene, bruset i kroppen, latteren som fillerister deg, den dype inderlige lykkefølelsen? Den slipper ikke frem, er stengt inne i en kropp som ikke tør å leve, føle og sanse, i frykt for å bli konfrontert med svakhet, sårhet, frykt og sorg. Det er alltid en sammenheng mellom det gode og det vonde, som dag og natt, styrke og svakhet.

For hvordan kan du være sterk når du ikke tør kjenne på egen svakhet?

Hvordan kan du oppnå lykke når det ikke engang finnes i ditt vokabular? Og når du heller ikke tør drømme om det, er det kanskje ikke lenger tilgjengelig.

Hva er lykke?
På den ene siden kan man si at lykke er noe man må tørre å åpne opp for. På den annen side er lykke noe abstrakt, og ikke minst individuelt. Alle store mennesker har sagt noe om lykke. For den ene er det et smil, for den andre er det fuglekvitter, for den tredje å motta en Oscar og for den fjerde en blanding av alt sammen, eller ingen av delene.

Jo lenger unna du plasserer lykken, jo vanskeligere er den å nå.

Hva som er lykke er i høy grad noe du selv bestemmer. Sier du til deg selv at du ikke kan oppleve lykke før du har funnet ”drømmemannen”, kan du ende opp som en muggen fiskepudding!

Indiske yogier sier at forventninger reduserer lykken. Vær derfor åpen for at lykke kan være hva som helst, og i de minste ting. Ikke fornekt deg selv lykke, og ikke begrens den til bestemte hendelser. Det er som vinden, sterk eller svak, fra alle kanter, nesten alltid tilstede.

Noe av kunsten med å være lykkelig er helt klart å gjøre sine gleder enkle!!

Lykke er også en kunst. Det positive og negative, polariteten, er alltid tilstede. Og kunsten ligger i å være disiplinert nok til å gjøre det positive større enn det negative. Gi det mer plass! Fokuserer du mye på problemer gir du de samtidig næring til å vokse seg enda større. Erkjenn problemet ditt og forsøk så å slippe det igjen for at en løsning kan gro frem. Det ligger en fin balansegang i dette, med mer fokus på det positive, samtidig som du ikke skal motsette deg at problemet eksisterer, det vil da vokse i styrke for å få den nødvendige oppmerksomhet. Ikke bare lett!

Ser du mer etter lyspunktene er det langt lettere å oppleve lykke. Det er også viktig å unngå å henge seg opp i fremtid, og fortid, for begge deler er noe vi skaper i fantasien. Fortiden er vi ferdig med, og fremtiden kjennes ikke. For å oppleve lykke må vi først tillate oss det – nå! Alt du har og kan gjøre noe med er kun øyeblikket som er her nå.

Hvor finner du lykken?
Lykke er noe du opplever i deg selv, det alene eller i kontakt med noe utenfor deg. Lykke kan være hva som helst, bare det stemmer for deg, og gir deg den gode følelsen. Men du må selv finne den. Ta for deg hva som gjør deg glad - farger, mennesker, steder, musikk, aktiviteter, symboler, sinnsfornemmelser osv. Gi det mer plass i livet ditt, og når du ikke har tid og mulighet, så tillat deg å dagdrømme.

De som ofte mediterer kan gå inn til dette stedet i seg selv, sitte i det og la endorfinene bruse i kroppen. Endorfiner skapes hver gang du opplever nytelse og de gir et fysisk velbehag som i neste omgang går over til et psykisk velbefinnende. Lykkelige og lystbetonte stunder fremkaller endorfinene og oppløser spenninger. Når endorfinene virker med full kraft skaper de eufori og lykkefølelse, hvor man opplever en sterkere følelse av enhet med alt liv og livets skjønnhet.

Lykkefølelse er knyttet til kroppen. Kjenn etter selv neste gang du er glad, hvordan oppleves det og hvordan kjenner du det i kroppen. Fysisk aktivitet er derfor av stor betydning. En lykkelig opplevelse, et godt minne, musikk eller noe annet myker opp vår til vanlig så spente kropp. Når kroppen derimot blir oversett og avvist legger det grobunn for spenninger, som skaper stresshormoner og ingen endorfiner.

Når du har noe å glede deg over så gjør det helt og fullt. Når du ikke har noe å glede deg over må du se deg om etter noe du liker og kan nyte. Noe som skaper en tilstand av ro og harmoni er også lykke.

Nå skal man heller ikke bli en nytelsesjunkie, da vil det gå inflasjon i nytelsen. Du har uansett ansvar for livet ditt, deg selv og dine, og må fremdeles forholde deg til dagliglivets strabaser. Men se mer etter de små og store ting som gir deg noe godt. Noen ganger må du jobbe for det, men det er det verdt. Kunstnere som sliter og strever over lengre tid, i et arbeid som har stagnert fullstendig, kan plutselig oppleve at noe forløses og et nytt uttrykk kommer frem. Det er en stor lykkefølelse, mye pga all den energi som har blitt nedlagt og deretter har vist seg å bære frukter.

På samme måte som at kroppsbevissthet har sammenheng med lykkefølelsen har kontakten til naturen og elementene det. Legg merke til hva sterke naturopplevelser gjør med deg!

Så hvor ofte spør du deg selv om hva som gjør deg lykkelig? Har du noen gang satt deg ned og skrevet opp de ting som gjør deg glad? Gjør du det kan det vise seg at det dukker frem ting du hadde glemt for lenge siden.

Og hva hindrer deg i å være lykkelig? Og hva gjør du med det som hindrer lykken?
Er du i det hele tatt klar over hva som gjøre deg lykkelig?

Det krever en viss oppriktighet, selvdisiplin, mot og vilje til å lytte til det innerste i seg selv. Altfor mange går rundt og gjør ting som de tror gir dem glede, fordi andre gjør det. Blir du lykkelig av å reise til syden? Eller gjør du det fordi det blir sett på som en ”højdare”? Hadde flere mennesker fokusert mer på hva som gjør dem lykkelig - som faktisk er det vi ønsker oss mest av alt - hadde mange gjort mye annerledes. Det er kanskje på tide å ta lykken på alvor.

Hva gjør deg lykkelig? Del dine tips med andre lesere i diskusjonsforumet under.

Relaterte linker fra Klikk.no:
10 tips for å nyte livet
Avspenning og mental trening
Er du deprimert? Test deg selv
Slik unngår du dårlig samvittighet
Effektiv stressbehandling med Polaritetsterapi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag