Gå til sidens hovedinnhold

Hva gjør villsvinet på Slemdal skole?

At Titanic sank har sammenheng med villsvinet i bronse foran Slemdal skole. Villsvinet har en berømt tvillingbror i Firenze, som også har møtt Harry Potter.

SLEMDAL: Den 10. april 1912 gikk den 18 år gamle gutten Arne Jonas Fahlstrøm om bord i Titanic, skipet som ikke kunne synke. Han skulle til Amerika for å skaffe seg utdannelse innen film. Turen over var en presang fra foreldrene til sitt eneste barn, etter hans gode eksamensresultater og viste kunstneriske anlegg.

Tragedien

Foreldrene fra Slemdal var Alma Isabella og Johan Peter Broust Fahlstrøm, begge godt kjent i Christianias kunstner- og teatermiljø. Moren som skuespillerinne og instruktør og far som skuespiller og teaterdirektør, i tillegg til å være maler og bildehugger.

Den 14. april støtte Titanic på isfjellet som forårsaket den mest omtalte skipskatastrofen i historien. Den tidligere Slemdal-eleven Arne druknet sammen med rundt 1500 andre passasjerer. Foreldrene på ferie i København mottok den forferdelige nyheten med stor sorg, en sorg de bar med seg resten av livet.

MISTET LIVET: Arne Jonas Fahlstrøm døde da Titanic sank på vei til New York. Foto: Scanpix

Hundrevis passerer

Hva har så det med villsvinet utenfor Slemdal skole å gjøre? Hundrevis av skoleelever og bilister i Stasjonsveien passerer villsvinet med snuten ut mot veien. Det er nok mange som ikke vet opprinnelsen til kunstverket.

Bronseskulpturen ble donert til skolen Arne hadde gått på av familien Fahlstrøm i 1948. Det hører med til historien at så å si hele familiens formue ble donert til Redningsselskapet for å forebygge skipskatastrofer. Til gjengjeld ble det senere bygget to redningsskip som bar navnet Arne Fahlstrøm. Det hører med til historien at disse båtene deltok i utallige redningsaksjoner og reddet mange liv på sjøen i sin virketid.

Oppdaget tvillingbroren

I menighetsbladet for Ris kirke, Risbladet, kan vi lese at en beboer i nærmiljøet oppdaget tvillingen til villsvinet på ferie i Firenze. En helt lik bronseskulptur står på torget Mercato Nuevo. Så er det da også fra denne byen Il Porcellino, som den kalles lokalt, stammer fra. Il Porcellino kan nærmest oversettes til en slags «Nasse Nøff».

Opphavsmannen er en anerkjent bildehugger fra 1600-tallet, Pietro Tacca. Han sto høyt i kurs hos Medici-familien som styrte Firenze på den tiden. Medici-familien støttet opp om noen av de største kunstnere og arkitekter verden har kjent, hvor Michelangelo og Leonardo da Vinci er blant de mest kjente.

Originalen

Mediciene fikk over en marmorskulptur av et villsvin fra Roma, som var av hellenistisk opprinnelse. Denne inspirerte Tacca til å lage en bronseskulptur av originalen. Denne ble så plassert på torget Mercato Nuevo, hvor den i århundrer har hatt en sentral plass i bevisstheten hos de fastboende og ikke minst besøkende.

Tacca utformet Il Porcellino som en liten fontene, hvor vannet kommer ut av villsvinets munn. Besøkende fra hele verden har i århundrer lagt mynter i villsvinets munn og gnidd på skulpturens snute, da dette skulle bringe lykke og det skulle føre til at den besøkende en gang skulle vende tilbake til Firenze. Dette tæret naturlig nok på snuten som ble blankpolert etter hvert. Taccas original havnet på museum (Museo Bardini) og nå er det en annen tvillingkopi på plassen. Selve marmororiginalen er på det berømte Uffizi-museet. Siden er det laget flere bronsekopier som er spredt rundt omkring i verden.

H.C. Andersen

Skulpturen har satt spor etter seg både i litteraturen og på film. I H.C. Andersens eventyr Metallsvinet har Il Porcellino en sentral plass, etter at forfatteren hadde blitt begeistret for byen i 1840. Det handler om den lille fattiggutten som setter seg på ryggen av metallsvinet om natten og ved midnatt blir svinet levende. PÅ metallsvinet rir gutten så gjennom byen, hvor vi blir med rundt i Firenze og får besøke og beskrevet mange av de store kunstverkene i byen.

Il Porcellino dukker også opp i «levende live» i blant annet den siste Harry Potter-filmen og ikke minst i Hannibal, hvor kannibalen Hannibal Lecter har tatt opphold i Firenze. Forfatteren av Hannibal-bøkene, Thomas Harris, ble så begeistret for skulpturen at han fikk laget en bronsekopi som står i hans egen hage.

En beboer fra Slemdal har skrevet brev til Bydel Vestre Aker og spurt om det ikke kunne bli satt opp en bronseplate på skulpturens sokkel, som kunne gi litt bakgrunnsinformasjon om Il Porcellino. Akersposten støtter helhjertet opp om dette forslaget.