RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør Gjedrem nå?

Sist oppdatert:
Konsumprisindeksen viste en mye lavere prisvekst i januar enn ventet. Dette reduserer muligheten for en renteheving i mars, men renten skal allikevel opp, sier ekspertene. Les hva makroøkonomene tror Gjedrem gjør her:
- Dette øker sannsynligheten for at det ikke kommer en renteheving i mars. Men vi tror allikevel dette kommer. Det er er riktig å heven renten, fordi det er en del strategien til sentralbanken, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til iMarkedet.no når vi spør han om kommentarer til dagens inflasjonsrapport og påvirkningen denne vil ha på Norges Bank.

Les om dagens inflasjonsrapport her:
Lavere prisvekst enn ventet

Vil ha debatt

- Dette forsterker behovet for en debatt om hva som skal være målet i pengepolitikken, og det er stor usikkerhet på hva Gjedrem vil legge vekt på i årstalen neste torsdag, mener Dørum.

- Vi er genuint usikre på hva sentralbanken kommer til å lande på. Men vi holder fast på vår analyse om at rentebanen skal opp hundre punkter i løpet av året, og vi kommer ikke til å endre dette synet, sier Dørum til iMarkedet.no.

- Dilemma for Gjedrem

- Vi tror fremdeles Norges Bank kommer til å heve renten i mars, men sannsynligheten er redusert. Mye av årsaken til den lave veksten forklares i lave matvarepriser og i tillegg av lave priser på importvarer som møbler og elektrionikk. Sentralbanksjefen tar inflasjonsmålet på alvor, så Gjedrem har et dilemma, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i en oppdatering til sine kunder.

Billigere klær og flatskjermer

Konsumprisindeksen falt med 0,3 prosent fra desember 2005 til januar 2006. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var viktige faktorer sesongmessig prisnedgang på klær og møbler samt en reduksjon i foreldrebetalingen i barnehagene.

Det ble også registrert økte priser på en rekke tjenester. Helsetjenestene viste en kraftig prisoppgang på 8,4 prosent, etterfulgt av økte priser på tjenester knyttet til kultur og fritid, hotelltjenester og transporttjenester.

Med en samlet prisnedgang på 8,0 prosent var audiovisuelt utstyr den komponenten som bidro mest til å dempe konsumprisveksten de siste tolv måneder. Med en betydelig prisnedgang i barnehagesatsene i januar i år medvirket også de til å trekke ned KPI. Det samme gjorde prisene på klær og skotøy med et samlet fall på 2,2 prosent siden januar i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere