*Nettavisen* Nyheter.

Hva har disse bildene til felles?

Foto: (Fotopia/iStock)

Vi viser deg hvordan du kan ta annerledes bilder.

(Fotopia.no): Om øynene er det aller mest uttrykksfulle elementet i bilder av mennesker, så er hendene en god nummer to.

«Vis meg dine hender og jeg skal fortelle deg hvem du er»

Man trenger ikke være spåkone for å kunne lære noe om et menneske ved å se på hendene deres. Hendene avslører en persons kjønn, du får et hint om deres alder, om hvor i verden de kommer fra, hva slags jobb de har, ja noen mener til og med at man kan lese en persons helse ut i fra tilstanden til deres negler.

Lite fotografert
Med hendene kan du uttrykke sorg, kjærlighet, redsel glede og sinne. Du kan fortelle historier, formidle kontraster og uttrykke handling. Hendene er med andre ord blant våre mest uttrykksfulle kroppsdeler. Allikevel blir de ofte oversett i bilder.

Kanskje er dette på grunn av hendenes i utgangspunktet lite fotogene utseende. Hendene er nemlig blant de kroppsdelene det er aller vanskeligst å posere, slik at de ser bra ut på bilder. En god posering av hender er noe selv de mest erfarne av fotografer kan slite med. Dårlig plasserte hender kan ødelegge et helt bilde, ved å skape ubalanse i komposisjonen eller gi motivet et helt feil uttrykk.

Fotografering av hender kan være en utfordring både for fotograf og modell.

Er modellen litt usikker foran kameraet så har man en tendens til å vise dette med hendene og armene. Armene henger kanskje stivt rett ned, man krysser dem over brystet som en automatisk beskyttelsemekanisme, putter hendene i lommene, eller folder dem sammen.

Fotografen på sin side, tillegger kanskje ikke hendene så mye oppmerksomhet som han eller hun burde, og glemmer rett og slett å posere dem ordentlig. Igjen kan dette skyldes usikkerhet, eller manglende kunnskap og kreativitet.

Tips
I fotofaget finnes det ingenting som er rett eller galt, men noen tips kan man allikevel komme med når det gjelder fotografering av hender.

HTML EMBED
Fotografer fra en vinkel
Som regel ser hender gjerne bedre ut om man fotograferer dem fra en vinkel heller enn rett på.


Foto: Kateryna Govorushchenko

Hender på hoftene
En mye brukt positur ved fotografering av kvinner, er å plassere en eller to av modellens hender på hoften/hoftene. Dette skaper et stolt og elegant uttrykk og lager en fin trekantform mellom arm og midje. Her bør håndleddet bøyes lett oppover, og fingrene spres litt fra hverandre.


Foto: Juanmonino

Hendene lett foldet
Hendene lett foldet foran kroppen er også en positur som blir mye brukt. Denne posituren fungerer for begge kjønn. Her gjelder det å bare holde et lett tak i hendene, og ikke folde de for mye slik at de blir til en stor klump.


Foto: Justin Horrocks

Kan brukes som støtte
Hånda kan fungere som en støtte for hodet/ansiktet. Her bør man ikke lene hodet mot hånda, da dette skaper uflatterende folder i ansiktet, men heller bare såvidt berører hånda mot hodet.


Foto: denis tevekov

Noe å holde i hånda

Et triks for å skjule at modellen er usikker eller ukomfortabel, eller du er usikker på hva du skal gjøre med hendene, er å gi han eller hun noe å holde i hendene, eller noe å holde fast i.


Foto: Olaru Radian-Alexandru

Perspektivforandringer
Hender som peker rett mot kameraet virker større enn de er, og får en unaturlig form. Dette betyr ikke at du ikke skal gjøre det, bare ha det i bakhodet slik at du er klar over hvilken effekt det får.


Foto: Amanda Rohde

Hovedmotiv
Hender kan utgjøre et spennende motiv i seg selv også. Hender er små og fleksible og kan vris og vendes i flere retninger. De kan utnyttes for sin evne til å formidle kontrast, fortelle en historie, formidle en sinnstemning eller uttrykke handling. Hender kan brukes til å forføre, skyve unna, kneble eller be. Størrelsen gjør de i tillegg perfekte for makro-fotografering. Under har vi samlet en rekke bilder der hender er et av hovedelementetene.


Foto: Dieter Hawlan


Foto: Nicholas Monu


Foto: DNY59


Foto: Carol Gering


Foto: Amanda Rohde


Foto: kycstudio


Foto: knape


Foto: Jon Horton


Foto: PLAINVIEW


Foto: byllwill


Foto: Angel Herrero de Frutos


Foto: Oleg Prikhodko


Foto: Maciej Laska


Foto: Konstantinos Kokkinis


Foto: Stas Perov


Foto: Lise Gagne

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.