RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva har disse felles?

ÅPNE OM ADHD: Ty Pennington og Solange Knowles.
ÅPNE OM ADHD: Ty Pennington og Solange Knowles. Foto: Fotograf: Getty Images
Sist oppdatert:
Begge to har klart å utnytte tilstanden til det beste.

(SIDE2:) Flere hundre får hvert år konstatert at de har mindre eller større grad av ADHD.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Tilstanden kjennetegnes av at man har konsentrasjonsproblemer, hyperaktivitet og en større grad av impulsive handlinger.

Ifølge ADHD Norge har minst halvparten av dem som har ADHD i barnealder fortsatt lidelsen som voksen.

Fokuserer på svømming
Det er kjent at diagnosen kan lede både til problemer med sosiale relasjoner og følelsesmessige forhold, men flere klarer også å utnytte ADHDen til det beste.

I kjendisverdenen er det flere som har diagnosen. En av de mest kjente er svømmeren Michael Phelps.

Phelps sier at han tenker helt annerledes i vann enn han er på land. Vann er et av de stedene der han klarer godt å fokusere.

Phelps fikk diagnosen som barn, men sa i et intervju med The New York Times at han følte seg stigmatisert fordi han gikk på Ritalin, noe som hadde årsak i at han ble innkalt til skolesøster for å ta medisinen hver dag.

Til slutt erstattet Phelps medisinen med svømmingen, og hans ADHD er antakelig en årsak til at han i dag er i toppklassen.

Mannen med roperten
En annen som har utnyttet diagnosen sin på best mulig vis er «Extreme Makeover»s Ty Pennington. Mannen med roperten som løper etter gravere og byggere og publikum med et imponerende stemmevolum fikk diagnosen da han begynte på college.

- Jeg var ukontrollerbar som barn. Jeg er så ADHD som du kan komme. Da jeg fikk diagnosen, begynte jeg på medisiner og begynte å få toppkarakterer på skolen, sier Pennington til InStyle. Det var imidlertid en ting han kunne konsentrere seg om som barn, nemlig å tegne og skissere, et talent han utnyttet som voksen.

Jenter står fram
De siste årene har det vært mye fokus rundt forskning som i stor grad har rettet seg mot gutter med ADHD. Det har ført til at det er forsket mindre på jenter som er hyperaktive.

Men to kjente damer har ADHD.

Lillesøsteren til Beyoncé Knowles, Solange, nyter en god, men mindre karriere i søsterens farvann.

- Jeg trodde det ikke da legen først ga meg diagnosen. Jeg benektet det hele, sier hun til New Musical Express. Solange sier hun har en tendens til å snakke med sterk innlevelse, men at samtalen hun fører gjerne kan hoppe fra tema til tema.

En annen som har ADHD er Michelle Rodriguez. Skuespilleren, kjent for sine tøffe actionroller, er også kjent for sin nærkontakt med det amerikanske fengselsvesenet.

- Jeg har problemer med å konsentrere meg når jeg er alene. Jeg kunne godt tenkt meg å skrive og regissere, men tror ikke jeg kommer til å klare det, sa hun i et intervju med Cosmopolitan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere