Gå til sidens hovedinnhold

- Hva har skjedd med meg?

Barna blant de største ofrene i Haiti - og de verste antakelsene etter jordskjelvet har slått til.

- Hva har skjedd med meg?

En liten gutt, rundt sju år gammel, gjentar setningen hele tiden, sterkt traumatisert etter å ha overlevd jordskjelvet 12. januar. Han klarer ikke å gjøre rede for hvem han - eller foreldrene - er. Eller var.

Gutten er bare et av flere hundre tusen barn som er alene i Haiti etter at jordskjelvet førte til at foreldrene forsvant eller gjorde barna foreldreløse, skriver timesonline.co.uk, som har besøkt et av barnehjemmene i Port-au-Prince.

Hjelpeorganisasjonene roper varsko, og ber adopsjoner vente - barna er ikke nødvednigvis foreldreløse. Dessuten utgjør barna en gruppe som er utsatt for større risiko etter en katastrofe av denne typen, enn det voksne gjør.

Les: - Smilte fordi jeg levde

Barna
En av de store bekymringene, etter at operasjonsstuer er på plass og de skadde i stor grad får den nødvendige behandlingen, er nemlig barnas sikkerhet. I et land der 45 prosent av befolkningen er under 18 år, er det stor frykt for at barn skal bli offer for menneskehandlere og utsatt for seksuelt misbruk.

Blant annet Redd Barna har gått ut og bedt om at alle adopsjoner fra Haiti må stanses, og at det bør gå minst to år før noen adopteres. Slik er det lettere å finne ut hvorvidt barna har foreldre eller annen familie som kan ta seg av dem.

Ti mot en million
Sist uke ble ti amerikanere stoppet i det de forsøkte å ta med seg 33 haitiske barn over grensen til Den dominikanske republikk, for å starte barnehjem der. De sitter nå i forvaring, og venter på at saken skal komme opp for haitisk rett.

Les: - De kidnappet 33 barn

Det har kommet frem at flere av foreldrene ga barna til den kristne gruppen, i den formening at barna ville ha bedre sjanse for oppvekst og utdannelse enn i Haiti.

Utenriksminsiter Hillary Clinton sa onsdag at det er uheldig at gruppen, som kommer fra en kirke i Idaho, forsøkte å ta med seg barna.

- Det er uheldig, uansett motivajon, at de tok med seg barna, sier Clinton, og legger til at amerikanske myndigheter samtaler med haitiske, for å finne en best mulig løsning på saken.

Statsminister Jean-Max Bellerive på sin side mener saken får ufortjent mye oppmerksomhet.

- Jeg mener dette er en distraksjon, det tar bort fokus på det haitiske folket, man snakker mer om disse ti folkene, enn om den en millionen mennesker om lider i gatene.

200.000 døde
Samtidig er det klart at de verste antakelsene etter jordskjelvet i Haiti for drøye tre uker siden, har slått til. Nå bekrefter myndighetene at tilsammen 200.000 døde i skjelvet eller av skadene de pådro seg da hovedstaden Port-au-Prince ble lagt i ruiner.

Det er Bellerive som høyner det offisielle dødstallet fra 150.000.

- 300.000 er så langt behandlet for skader, en kvart million hjem er ødelagt og 30.000 forretninger er borte, sa Bellerive onsdag.

FNs matvareprogram sier 300.000 av de overlevende etter jordskjelvet har tilgang på mat, men at frykt for opptøyer og dårlig veiforbindelse gjør hjelpearbeidet vanskelig.

- Maten går ikke til menneskene her, fordi de som har matkupongene selger dem videre, sier Jimmy fra Port-au-Prince til nyhetsbyrået AP.

Protester
FNs spesialutsending til Haiti, Bill Clinton, er bedt om å påta seg rollen som leder for å koordinere det internasjonale hjelpearbeidet til gjennoppbyggingen av landet.

Men hjelpen har ennå ikke kommet frem alle steder, og i flere dager har enkelte demonstrert mot både egne og amerikanske myndigheter.

- Den haitiske regjeringen har ikke gjort noe for oss, den har ikke gitt oss arbeid. Den har ikke gitt oss maten vi trenger, sier Sandrac Baptiste, i det hun er på vei for å delta i demonstrasjonene, som retter seg mot regjeringen, som for tiden holder hus i den tidligere politistasjonen, og mot den amerikanske ambassaden.

Les: Gir 200 millioner i nødhjelp til Haiti

(Kilde: Al Jazeera, AP, Times)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken