Kampen mot overfallsvoldtektene i Oslo engasjerer Nettavisens lesere. Etter en helg med fakkeltog, styrket politiinnsats, men også nye anmeldelser for overgrep, raser debatten i våre kommentarspalter.

* Hva konkret skal politi og politikere gjøre for å stanse bølgen av overfallsvoldtekter?

* Hvordan skal byens kvinner komme seg trygt hjem?

Dette er noen av spørsmålene som diskuteres. Vi har hentet ut noen smakebiter fra en til tider opphetet diskusjon.

- Hva med å opprette en gruppe som jakter på voldtektsmennene? spør en av Nettavisens lesere - Kjetil - som får kontant svar fra Charlotte.

Advarer mot lynsjegjenger
- Men problemet er jo at lynsjegjenger har en lei tendens til å kludre det til, istedet for å hjelpe til, skriver hun.

Opprett og styrk følgepatruljene som ble tilbudt i sommer

Charlotte lanserer flere konkrete tiltak:

Følgepatruljer og trivselsvakter
- Opprett og styrk følgepatruljene som ble tilbudt i sommer, slik at ingen jenter trenger å gå alene hjem, om man er beruset eller om man bare er utrygg.

- Påse at populære utsteder med høy sjekkefaktor har "trivselsvakter" ansatt på travle kvelder. En pubeier gjorde dette i vår for å påse at ingen gjester ble usatt for uønsket seksuell kontakt, og disse kunne holde et oppsyn og varsle ved "mistenkelige elementer".

Foreslår gratis drosje
En leser foresår å tilby gratis drosje til alle jenter etter klokka 20 på kvelden.

Blir sikkert billigere enn å etterforske voldtekter og utbetalinger av erstatninger og uføretrygd, skriver vedkommende.

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har sagt at politiet i Oslo ikke har tilstrekkelig kapasitet og tatt til orde for økte overføringer til kampen mot kriminalitet i hovedstaden. Mange lesere er opptatt av hva politiet kan gjøre.

De må forstå at vi ikke lever i Kardemomme by lenger

- Skjært ned på politistyrken
- De håpløse politikerne har praktisk talt skjært ned på politistyrken, noe som har slått uheldig ut. Samfunnet er blitt hardere og farligere. De må forstå at vi ikke lever i Kardemomme by lenger, skriver Ove Andre.

En annen leser mener det er for enkelt bare å fokusere på politiets ressurser.

«Hvor mye penger er ikke så viktig som hvordan de brukes. Det er fullt mulig å få ekstra bevilgninger og allikevel ende opp med en lavere politidekning, slik trenden er vært i Norge i lang tid. En av svakhetene med den nordiske velferdsstaten er at alle offentlige tiltak blir ekstremt dyre å gjennomføre, slik at enorme pengesummer kun gir små resultater, skriver vedkommende og nevner politiets dyrekjøpte IKT-satsing som eksempel.

Tydelig at 20 ekstra politifolk hjalp veldig

Andreas er ikke imponert over politiets innsats, selv om de nå har satt inn forsterkninger i Oslo.

«Tydelig at 20 ekstra politifolk hjalp veldig. Det må flere politifolk til hele tiden, pluss at politiet må revurdere strategien sin. Nytter ikke å fly opp og ned gater sittende i bilene sine. Gå ut og strekk litt på beina onkel, snakk med folk, vis interesse i det området dere jobber ved. Finnes vel grenser for hvor mye kaffe dere kan drikke», skriver han.

Per-Ove vil sende papirløse innvandrere ut av landet, samtidig med at asylsøkere som begår lovbrudd sendes ut umiddelbart.

Stang og Høyre skal absolutt fylle folk med sprit til ut på morgenkvisten

Angriper skjenkepolitikken
Petter på sin side retter skytset mot Oslo kommunes skjenkepolitikk:

- Det er både asylsøkere og ikke-vestlige innvandrere andre steder også, men mens andre byer har redusert skjenketidene og fått mindre vold og annen kriminalitet ut av det, så skal Stang og Høyre absolutt fylle folk med sprit til ut på morgenkvisten, skriver han.

Den samme Petter mener også at kvinnene selv også må vise ansvar og ikke friste skjebnen i Oslos gater.

«Ottar og Stang mener at kvinner skal kunne vandre rundt i byen om så i bikini, uten å bli antastet. Det er like intelligent som å tro at man skal kunne vandre rundt i byen midt på natten, med en bunke tusenlapper i hendene", skriver han.

Det er terror disse elementene utøver. Så da bør myndighetene handler deretter

- Dette er terror
Hallvard mener myndighetene må sette inn langt tyngre skyts mot voldtektsproblematikken.

- Ut fra definisjonen på terror og dens mål, så er det terror disse elementene utøver. Så da bør myndighetene handler deretter, skriver han.

Mens Jostein kort og kontant foreslår å kutte manndommen av gjerningsmennene.

- Det er en mild straff for ikke å respektere de flotte damene, skriver han.