RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva med fugle-influensaen og katter?

Sist oppdatert:
Hva skjer med katten dersom fugleinfluensaen bryter ut? De jager og fanger fugler, men Mattilsynet har ikke laget retningslinjer.

Det er anleggsgartner Erik Sørskog som spør seg hva han skal gjøre med katten dersom fugleinfluensaen bryter ut i Norge. Overfor avisa Os og Fusaposten uttrykker han bekymring for de firbente dyra dersom sykdommen også kommer her til lands.

- Alle som har katt vet at katten tar det letteste byttet, og en syk fugl er et temmelig lett bytte. Katter har dessuten til vane å ta med seg byttet hjem. I beste fall blir trofeet lagt under trappen, i verste fall kommer det inn i huset. Har en i tillegg unger kan man rett og slett ikke se bort fra at de kan bli smittet, sier en bekymret Erik Sørskog til avisen.

Sørskog viser til at flere barn i Tyrkia har blitt smittet av sykdommen fordi de lekte med døde fugler.

Sørskog har forsøkt å finne ut av om det finnes noen råd om hvordan man eventuelt skal håndtere slike tilfeller, men har ikke funnet noen fullgode råd. Ei virker det som om noen har tenkt gjennom problemstillingen.

- Det virker ikke slik. Jeg har forsøkt å snakke med det lokale Mattilsynet, men får ingen klare svar der. De sier bare at man helst skal forsøke å holde katten innendørs, forteller en fortvilet Sørskog.

- Det er ofte småfugler kattene tar, og foreløpig er det store fugler som svaner som er påvist som smittebærere. Og de tar nok ikke kattene. Rådet til alle er at man skal være forsiktige, ikke minst håndhygiene er viktig. Hvis katten har tatt en liten fugl er det greit å vaske hendene. Jeg ville vært rimelig rolig, sier regiondirektør i Mattilsynet Hordaland, Sogn og Fjordane, Roald Vaage til iBergen.no.

Sørskog har selv ingen løsning på problemstillingen. Spesielt er han bekymret for de hjemløse katten her til lands, og hva som skal gjøres med dem ved ett eventuelt utbrudd. Nå etterlyser han råd fra myndighetene.

- Nei, vi legger ikke planer for dette sånn som det står nå. Da må det påvises sykdom her til lands, sier Vaage og gjentar viktigheten av håndhygiene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere